Το πρόσφατο επικίνδυνο περιστατικό στο λιμάνι της Αλοννήσου, όπου πλοίο παρασύρθηκε την ώρα της επιβίβασης οχημάτων λόγω σπασμένου κάβου, ενεργοποίησε εκ νέου την χρόνια συζήτηση για την κατασκευή νέου, σύγχρονου και ασφαλούς λιμανιού στο νησί. Η Αλόννησος, όπως και αρκετά άλλα νησιά της χώρας, εξυπηρετείται ακόμα από μια ακατάλληλη υποδομή, με τις ευθύνες να διαχέονται σε κυβερνήσεις και αυτοδιοικητικούς φορείς.
«Αποφύγαμε την τραγωδία από τύχη», δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος κατήγγειλε τις συνεχείς αναβολές και την απραξία των περιφερειακών αρχών. «Η υπόσχεση του 2018 για χρηματοδότηση λιμανιού στις Σπαρτίνες μέσω της ΟΧΕ Σποράδων έμεινε στα χαρτιά», σημειώνει, ενώ κατηγορεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι επί ενάμιση χρόνο δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα. Η ΛΑΣ ζητά την άμεση επικαιροποίηση των μελετών και την έναρξη των έργων στο σημείο που κρίνεται από τους ειδικούς ως το καταλληλότερο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος υπενθύμισε ότι από το 2011, η τότε δημοτική αρχή δρομολόγησε όλες τις τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο στις Σπαρτίνες. «Έχουμε στα χέρια μας 14 κρίσιμες μελέτες, από γεωλογικές και ακτομηχανικές έως μελέτες κυματικής διείσδυσης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων», ανέφερε. Παράλληλα, κατηγόρησε τη σημερινή δημοτική αρχή για εγκατάλειψη του έργου και «παραπλάνηση των πολιτών με ημίμετρα», όπως μια παρέμβαση στον εξωτερικό ντόκο του Πατητηριού, που – σύμφωνα με τον ίδιο – δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ασφάλεια.
Ο κ. Βαφίνης αποκάλυψε ότι είχε δύο προσωπικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, κατά τις οποίες εξαγγέλθηκε επισήμως η κατασκευή του νέου λιμανιού στις Σπαρτίνες. Καλεί, πλέον, το Υπουργείο Ναυτιλίας να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να στηρίξει οικονομικά την υλοποίηση του έργου.
Of 14 μελέτες για το λιμάνι στις Σπαρτίνες που έχουν εκπονηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, είναι κάποιες πλήρεις και άλλες χρήζουν επικαιροποίησης, αλλά η τεχνική ωριμότητα του έργου είναι δεδομένη. Μεταξύ αυτών:
1. Προμελέτη κατασκευής λιμένα στον όρμο Σπαρτίνες
2. Υποθαλάσσιο γεωερευνητικό πρόγραμμα με χρήση subbottom profiler
3. Ακτομηχανική μελέτη λιμενικών έργων
4. Τοπογραφική μελέτη αιγιαλού – παραλίας
5. Ολοκληρωμένη γεωλογική μελέτη
6. Γεωερευνητικές εργασίες
7. Περιβαλλοντική μελέτη – Προέγκριση χωροθέτησης λιμένα
8. Μελέτη σκοπιμότητας
9. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη διάνοιξη οδού πρόσβασης
10. Μελέτη οδοποιίας προς τον όρμο
11. Κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες πράξεων αναλογισμού (σε εξέλιξη)
12. Μελέτη προσομοίωσης κυματικής διείσδυσης
13. Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
14. Οριστική μελέτη λιμενικών έργων
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος