Κωνσταντίνα Φραγκιά: Ηλιοπροστασία για την πρόληψη του μελανώματος

Εισήγηση Κωνσταντίνας Φραγκιά-Τσίβου στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής

“Ο ήλιος είναι φίλος του ανθρώπου και απαραίτητος για την ανάπτυξη του οργανισμού του και της καλής ψυχολογίας του, όμως μετατρέπεται σε εχθρό αν δεν γνωρίζουμε πως να προφυλαχθούμε από αυτόν”, επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η κ. Κωνσταντίνα Φραγκιά-Τσίβου, Παθολογοανατόμος, Επιστημονική Διευθύντρια Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου HistoBio Diagnosis (HBD), Πρόεδρος ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ, Οργανισμού Πρόληψης & Αντιμετώπισης Μελανώματος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος.

Η κ. Φραγκιά συμμετέχει στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογικής Ανατομικής που πραγματοποιείται στο Βόλο στο ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos. Το διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής. Το φετινό Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Νίκης Ι. Αγνάντη, μιας από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Παθολογικής Ανατομικής, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Κωνσταντίνα Φραγκιά: Ηλιοπροστασία για την πρόληψη του μελανώματος

Η κ. Φραγκιά επισήμανε ότι ο ήλιος είναι φίλος μας. Όμως ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας με πόνο, η βιβλιογραφία αναφέρει ότι ύστερα από χρονια μπορεί η κατάσταση να εξελιχθεί σε μελάνωμα. Η δεύτερη παράμετρος είναι η σχέση του μελανώματος με το στρες. Έχει αποδειχθεί ότι η κατάσταση ενός ανθρώπου σε στρες οδηγεί σε μελάνωμα και μετά πάνω σε αυτή τη γνώη αποδείχθηκε και σε άλλα καρκινώματα του οργανισμού. Η διαχείριση του στρες “παγώνει” ακόμη και ένα μεταστατικό μελάνωμα.

Αν ελεγχθεί η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο και το στρες μπορεί το συγκεκριμένο θέμα να επιλυθεί. Η κ. Φραγκιά επισήμανε ότι είναι βασικό ο κάθε ενήλικος τόσο για τον ίδιο όσο και για τα παιδιά που έχει στην ευθύνη του να προφυλάσσεται από το φίλο ήλιο, καθώς είναι βασικό “να μας βλέπει ο ήλιος για παραγωγή βιταμίνης D που έχει σχέση με την καλή κατάσταση οστών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και την καλή ψυχολογία του ατόμου”.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε αναλυτικά τις οδηγίες, που δίνει η κ. Φραγκιά για την προστασία από τον ήλιο και την αποφυγή δημιουργίας μελανωμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος