Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας: Ανάγκη για απεργιακό αγώνα διαρκείας

Πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Παυσιλύπου (με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από την Covid-19) η συνάντηση της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Καρδίτσας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις εισηγήσεις του Μάνθου Κυριακόπουλου (μέλους ΔΣ ΔΟΕ) και της Άννας Μπαχτή (πρώην μέλους ΔΣ ΟΛΜΕ και μέλους ΔΣ Ε΄ΕΛΜΕ Αθηνών). Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στην εκπαίδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, όπως ισχυρίστηκαν, εκμεταλλευόμενη την πανδημία ψήφισε νόμους που μεταβάλλουν προς το χειρότερο τόσο τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών όσο και το περιεχόμενο των σπουδών. Ουσιαστικά, όπως είπαν, συνέχισαν και βάθυναν την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με βάση τη μνημονιακή λογική την οποία συνεπώς υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τα μνημόνια. “Προχώρησαν στην αποψίλωση των δημοκρατικών λειτουργιών της εκπαίδευσης προς όφελος πειθήνιων μάνατζερ διευθυντών, τους οποίους έχουν καταστήσει μέσω των εξουσιών τους, τοποτηρητές της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό έγινε με σκοπό όλοι οι εκπαιδευτικοί να πειθαρχήσουν στον στόχο να μετατραπεί το δημόσιο σχολείο σε εμπορικό κατάστημα που θα φροντίζει για τη βιτρίνα του, «αλιεύοντας» μαθητές-πελάτες και θα αδιαφορεί για οτιδήποτε μπορεί να χαλάσει την εικόνα και τις επιδόσεις του. Θα αδιαφορεί δηλαδή για τους μαθητές με τα μεγαλύτερα μορφωτικά ελλείμματα, τους προερχόμενους από λαϊκές οικογένειες και όσους έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Σ’ αυτήν τη λογική εντάσσονται και μέτρα όπως: Κοινή Δράση Εκπαιδευτικών Καρδίτσας: Ανάγκη για απεργιακό αγώνα διαρκείαςΤράπεζα θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κ.α., τα οποία μεγαλώνουν τις ανισότητες και ορθώνουν εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση”, ανέφεραν οι εισηγητές
Τονίστηκε πως απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να ζωντανέψουν τα σωματεία και να ξαναγίνουν κύτταρα δημοκρατικής συμμετοχής και αλληλεγγύης, και οι εκπαιδευτικοί να αποτρέψουν και φέτος τα σχέδια της κυβέρνησης για κατηγοριοποίηση σχολείων και συναδέλφων.
Όπως ανέφεραν, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός ή ο διαχωρισμός που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με αφορμή τον εμβολιασμό, δεν πρέπει να πτοήσουν τον κλάδο, αντίθετα, δείχνουν τον πανικό της πρώτης και τη δύναμη που κρύβει το εκπαιδευτικό κίνημα όταν ενωμένο και αταλάντευτο αγωνίζεται για μόρφωση και αξιοπρεπείς όρους εργασίας. “Αυτή την ενότητα οφείλουμε να οικοδομήσουμε ώστε οι επόμενοι απεργιακοί αγώνες να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κοινής Δράσης εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια της συζήτησης έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις οι οποίες ανέλυσαν ειδικότερες πλευρές της κατάστασης και εξηγήθηκαν αναλυτικά τα βήματα για την συμμετοχή στην απεργία-αποχή από τη λεγόμενη αυτοαξιολόγηση. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να υπάρχει προετοιμασία για μαζικό απεργιακό αγώνα διαρκείας.

Τέλος, η Κοινή Δράση δεσμεύτηκε να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην ανασύνταξη των συλλόγων των εκπαιδευτικών και στη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου αγώνα με εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές για την διεκδίκηση του σχολείου όλων, των ίσων και των διαφορετικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος