ΚΚΕ Καρδίτσας: Ανησυχία και προβληματισμός για τη Δημοτική Πινακοθήκη

ΚΚΕ Καρδίτσας: Ανησυχία και προβληματισμός για τη Δημοτική Πινακοθήκη
φωτό αρχείου

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία της για τη μη αποκατάσταση της λειτουργίας της δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας. “Τόσο ο δήμος όσο και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τις καθυστερήσεις”, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Αν και πέρασαν έξι μήνες από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη ακόμα δεν αποκαταστάθηκαν οι σοβαρές ζημιές που υπέστη του κτίριο, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις του, ενώ με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση έργων Καρδιτσιωτών ζωγράφων που συνδέθηκαν με το ιστορικό παρελθόν της πόλης.
Καταγράφεται στασιμότητα στην αξιολόγηση των ζημιών και στην αποκατάσταση των έργων και αποθήκευσης λόγω έλλειψης επιστημονικής καθοδήγησης και εξειδικευμένου προσωπικού (συντηρητών κλπ). Παράλληλα τα νέα δεδομένα που αφορούν το κτίριο και τις εγκαταστάσεις, μετά τις ζημιές, απαιτούν μελέτη για ριζικές αλλαγές στη χρήση των χώρων (αποθηκευτικοί, εκδηλώσεων κλπ), μονώσεις οροφής, νέο ηλεκτρικό δίκτυο κλπ
Είναι γνωστές οι παρεμβάσεις του Κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή προκειμένου να επισπευσθεί το σωστικό έργο του εικαστικού υλικού, η άρτια λειτουργία των χώρων και η ασφαλής και άνετη πρόσβαση των επισκεπτών.
Στην κατεύθυνση αυτή κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς εσωτερικών και πολιτισμού. Ταυτόχρονα από τις πρώτες μέρες συνεργεία με μέλη και στελέχη της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ παρείχαν πρακτική βοήθεια, στον καθαρισμό των έργων τέχνης.
Παράλληλα αντιπροσωπεία του Αρχείου του ΚΚΕ που έχει μεγάλη επιστημονική και τεχνική εμπειρία από τη διάσωση αρχείων και έργων από τις πλημμύρες που έπληξαν το κτίριο του Κόμματος στον Περισσ , επισκέφτηκε την Πινακοθήκη και προσφέρθηκε να παράσχει εξειδικευμένη βοήθεια και τεχνικά μέσα (στεγνωτήρια)”.

Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί το Δήμο Καρδίτσας και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πάρουν άμεσα μέτρα για άμεση και ασφαλή λειτουργία της Πινακοθήκης και την ενίσχυση του σωστικού έργου με κάθε μέσο:

“Παρά την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού της Πινακοθήκης ο αγώνας για την ασφαλή λειτουργία της και τη διάσωση των έργων τέχνης δεν μπορεί να γίνει, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού. Απαιτούμε, να δοθεί άμεσα λύση με προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και με αναγκαία χρηματοδότηση με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Δήμου Καρδίτσας, ώστε να διασφαλιστεί η διάσωση των πολύτιμων έργων τέχνης. Έχει χαθεί αρκετός χρόνος, η ευθύνες είναι πλέον συγκεκριμένες”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος