Κινητοποίηση για τη δίκη Μάγγου στον Βόλο και την Καρδίτσα

Σάββατο 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου

Με κάλεσμα σε κινητοποίηση προς όλους του Έλληνες πολίτες, σωματεία και συλλογικότητες εκφράζουν τη στήριξή τους στην οικογένεια του Βασίλη Μάγγου, το Σάββατο 31 Μαΐου 2025, στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, ενόψει της δίκης που ξεκινά στις 5 Ιουνίου στο Μικτό Ορκωτό Καρδίτσας.

Η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) στηρίζει τις κινητοποιήσεις τόσο στον Βόλο όσο και στα Δικαστήρια Καρδίτσας, όπου παραπέμπονται σε δίκη έξι αστυνομικοί για την υπόθεση του Βασανισμού και του θανάτου του 26χρονου. Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονο δημόσιο διάλογο από το 2020 μέχρι και σήμερα, καθώς επανέρχεται εκ νέου στη Δικαιοσύνη, με τροποποιημένο κατηγορητήριο και με νέους κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση- κάλεσμα στήριξης στους δυο γονείς συνταξιούχους εκπαιδευτικούς του Βασιλείου Μάγγου. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

Στις 14 Ιουνίου 2020, ο Βασίλης Μάγγος, γνωστός για τον αγώνα του ενάντια στην καύση σκουπιδιών από τη Lafarge-ΑΓΕΤ στον Βόλο, ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε από αστυνομικούς, γεγονός που κατήγγειλε ο ίδιος δημόσια λίγες ημέρες αργότερα. Ένα μήνα μετά, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Η κυβέρνηση ΝΔ και τα ΜΜΕ επιχείρησαν συγκάλυψη, παρουσιάζοντάς τον ως «αναρχικό με απειλητική συμπεριφορά». Αντί να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι, κινήθηκε δικογραφία ακόμη και κατά του νεκρού, ενώ οι γονείς του –συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί– αντιμετώπισαν συνεχείς μεθοδεύσεις, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό τους από τη δίκη μέσω δικηγόρου, λόγω του ότι ο Βασίλης δεν είχε καταθέσει επίσημη καταγγελία εν ζωή.

Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης επί πέντε έτη, και χάρη στον αδιάκοπο αγώνα των γονιών του και του κινήματος, παραπέμπονται τελικά έξι αστυνομικοί (τέσσερις της ΟΚΠΕ και δύο της Ασφάλειας) σε δίκη για βασανισμό και δολοφονία. Η δίκη θα γίνει στις 5 Ιουνίου 2025 στο Μεικτό Ορκωτό Καρδίτσας. Η ΠΕΣΕΚ στηρίζει τη σχετική πανελλαδική κινητοποίηση στις 31 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου και τη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Καρδίτσας κατά την έναρξη της δίκης.

Η Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στους γονείς του Βασίλη, τονίζοντας πως η μόνη δικαίωση είναι η παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων, ώστε να μη χαθούν άλλες ζωές άδικα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος