Καταδίκες για μη σωστή διαχείριση μπαζών στον Βόλο

Την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου εκδικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Βόλου, τρεις υποθέσεις παράνομων αποθέσεων αποβλήτων από δημόσια έργα ΕΣΠΑ της Μαγνησίας, με την κατηγορία της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Τις υποθέσεις έφερε στη δικαιοσύνη το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων ΑΑΝΕΛ (Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Φορέα.

Από τις τρεις αυτές πρόσφατες υποθέσεις, η μία αφορούσε απόβλητα από το έργο ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, το οποίο έχει αναθέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε αυτήν την περίπτωση, χωματουργός, υπό την καθοδήγηση του αναδόχου, απέθεσε τα απόβλητα εξοπλισμού και κατεδαφίσεων στον παλιό υγρότοπο της Μπουρμπουλήθρας, που βρισκόταν πάνω από την Αθηνών, συμβάλλοντας στη μετατροπή του ευρύτερου χώρου σε χωματερή και σκουπιδότοπο.

Οι άλλες δύο υποθέσεις αφορούσαν απόβλητα από το έργο ανακατασκευής των κεντρικών πεζοδρομίων νέας Αγχιάλου, που έχει αναθέσει ο Δήμος Βόλου και τα οποία ο εργολάβος κατ’ εξακολούθηση απέθετε σε χώρους εφαπτόμενους σε ρέματα, δίπλα από τον ίδιο οικισμό. Ο ένας από τους δύο χώρους αποθέσεων μάλιστα αποτελεί πλέον έναν λόφο σχηματισμένο από μπάζα, που έχει επεκταθεί μέχρι και μέσα σε ρέμα πάνω από τον οικισμό, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες κρίθηκαν ένοχοι και τους αποδόθηκαν ποινές φυλάκισης άνω του ενός έτους – με τριετή αναστολή. Σε όλες τις υποθέσεις ασκήθηκαν εφέσεις και θα εκδικαστούν και σε δεύτερο βαθμό.
Η ΑΑΝΕΛ, ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων, διευκρινίζει ότι τα Συλλογικά Συστήματα είναι εκ του νόμου Μη Κερδοσκοπικοί φορείς και λειτουργούν με σκοπό αποκλειστικά το Δημόσιο Συμφέρον. Επίσης ενημερώνει το κοινό και τους ενδιαφερόμενους φορείς, ότι υλικά που εξάγονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, τον όγκο, το βάρος, όταν απομακρύνονται από το εργοτάξιο αποτελούν πλέον Απόβλητα (AEKK) και θα πρέπει να υπόκεινται στη νόμιμη Εναλλακτική Διαχείριση (Ανακύκλωση).
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος