Κατά πλειοψηφία ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης για χρήσεις του Π.Θ. εν μέσω αντιπαραθέσεων στο Δ.Σ. Βόλου

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου για χρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρά τις αντιρρήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έπειτα από αίτημα ιδιώτη που δεν έχει αποζημιωθεί ακόμη για το χώρο που δεσμεύτηκε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου.

Για λανθασμένο πόλεμο κατά του Ιδρύματος έκανε λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ η δημοτική αρχή διά των κυρίων Μουλά και Θεοδώρου, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο καταγγελιών κατά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της μη διάθεσής του για συνεργασία με το δήμο, αλλά και για τη μη παρουσία του στη σημερινή διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν και δεν του εστάλη ποτέ σχετική πρόσκληση, όπως τόνισαν η αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να αναβληθεί το θέμα και να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης, Νάνσυ Καπούλα, επισήμανε ότι η εισήγηση που κατατέθηκε για το θέμα στηρίζεται σε ασαφή επιχειρήματα που δεν έχουν νομική βάση, ενώ οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων κατέθεσαν σειρά ερωτημάτων, γιατί το σώμα καλείται να αλλάξει απόφαση για ένα θέμα για την οποία έλαβε ομόφωνη απόφαση το καλοκαίρι του 2020.

Κατά πλειοψηφία ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης για χρήσεις του Π.Θ. εν μέσω αντιπαραθέσεων στο Δ.Σ. Βόλου

Τοποθετούμενος ο αντιδήμαρχος Δόμησης, Θανάσης Σταυρίδης, απάντησε ότι δόθηκε η δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να γίνει αποχαρακτηρισμός του οικοπέδου αλλά δεν έκανε καμία κίνηση για να τακτοποιήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους οικοπεδούχους που υπέβαλλαν σχετικές αιτήσεις από το καλοκαίρι. «Το οικόπεδο – σημείωσε – χαρακτηρίστηκε το 2004 και το Πανεπιστήμιο αν ήθελε θα μπορούσε να ζητήσει να λάβει τιμή μονάδας από το Πρωτοδικείο και να καταθέσει τα χρήματα. Από την άλλη το Πανεπιστήμιο αναφέρει ότι χρειάζεται ωρίμανση για να διασφαλίζεται η κατάλληλη πίστωση. Το πανεπιστήμιο κωφεύει και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Επίσης υπάρχει και μια νομική απόφαση που μας δένει τα χέρια και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό.  Επιπλέον ο νόμος 4759/20020 αυτοδίκαια δίνει πίσω τη γη στους οικοπεδούχους. Δεν αμφισβητούμε τον ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

Κατά πλειοψηφία ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης για χρήσεις του Π.Θ. εν μέσω αντιπαραθέσεων στο Δ.Σ. Βόλου

Η κ. Καπούλα, επικεφαλής της παράταξης “Έξυπνη Πόλη”, διευκρίνισε ότι το Πανεπιστήμιο άσκησε έφεση στη απόφαση του δικαστηρίου που επικαλούνται οι οικοπεδούχοι και για την οποία θα έπρεπε ο δήμος να ενημερωθεί πριν κάνει τη σχετική εισήγηση. «Οδηγούμαστε – είπε – σε λαθεμένη απόφαση. Εμείς θα την καταψηφίσουμε. Να μείνουμε στην απόφαση του Ιουλίου 2020».

Από την πλευρά του ο Ιάσονας Αποστολάκης της παράταξης “Μαζί για το Βόλο” επισήμανε ότι κακώς δεν κλήθηκε να παραστεί το Πανεπιστήμιο. «Με αυτά που κάνετε είναι σαν να του λέτε, σηκωθείτε και φύγετε, πάτε αλλού τις δράσεις σας. Πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος να αλλάξουμε απόφαση ΔΣ. Καταλαβαίνετε τι κάνετε; Χατήρι σε ιδιώτη που είναι και χορηγός του ΝΠΣ Βόλος. Εμείς θα το καταψηφίσουμε», επισήμανε.

Ο Απ. Παπαδούλης, επικεφαλής της παράταξης, “Βόλος, Ανατροπή, Δημιουργία”, επισήμανε ότι την απόφαση αυτή η πόλη θα την πληρώσει αργότερα πολύ σκληρά. Εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο μέσω εκτιμητικής εταιρείας ήδη αποζημίωσε τους δύο από τους τρεις ιδιοκτήτες των χώρων και ίσως αυτοί που έμειναν εκτός, μη ικανοποιημένοι από το τίμημα, να προσέφυγαν δικαστικά όπως έχουν δικαίωμα. «Εδώ βλέπουμε όμως το Δήμο Βόλου και δη την εισήγηση Σταυρίδη, που είναι το λιγότερο ιλαρή και είναι απαράδεκτα αυτά που γράφει. Εδώ φαίνεται ότι απλά ο δήμος αντιδρά γιατί το  Π.Θ. δεν έδωσε ιδιοκτησία να γίνει δικαστικό μέγαρο. Και τα βάζουμε με το μεγαλύτερο επενδυτή στην πόλη, που κινεί σημαντικό κομμάτι της αγοράς και σε λίγο με τα καλύτερα campus στην Ευρώπη. Έχετε υπολογίσει τι θα κοστίσει αυτό. Μέλη της συγκλήτου και από άλλες περιοχές θα επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν στις πόλεις τους δράσεις του Πανεπιστημίου. Σε όλη την υπόλοιπη Θεσσαλία οι χώροι που αναπτύχθηκε του χαρίστηκαν ενώ στο Βόλο πλήρωσε για όλες τις εκτάσεις με μικρότερο η μεγαλύτερο τίμημα. Ψηφίζουμε αρνητικά».

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Ριζόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για οικόπεδο φιλέτο που θα ήθελε να το εκμεταλλευτεί ο κάθε ιδιώτης. Ο Δήμος κινείται σε βάρος του βολιώτικου λαού και του Πανεπιστημίου.  «Να σταματήσει αυτή τη στιγμή η διαδικασία αποδέσμευσης, αποχαρακτηρισμού. Ρυμοτομικά αλλάζει το σχέδιο και γίνονται όλα τα οικόπεδα οικοδομήσιμα, κι αυτό προβληματίζει».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς επέκρινε το Πανεπιστήμιο γιατί δεν παρέστη με εκπρόσωπό του στη συνεδρίαση, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις των αντιπολιτεύσεων που του τόνιζαν ότι δεν κλήθηκε. Ο κ. Μουλάς αναφέρθηκε σε σειρά περιπτώσεων που, κατά την άποψή του, το Πανεπιστήμιο δεν χειρίστηκε με σεβασμό απέναντι στην πόλη, και δεν αξιοποίησε όπως όφειλε τις εκτάσεις που δεσμεύτηκαν γι αυτό. Επιπλέον επισήμανε ότι η πόλη δεν είχε χώρους για να παραχωρήσει δωρεάν το Πανεπιστήμιο.

Ο Θ. Θεοδώρου επέμεινε  ότι πολύ πιθανόν οι διοικητές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου δεν κινήθηκαν όπως πρέπει για να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για τις θέσεις του ενώ επισήμανε ότι υπήρχε καλύτερη συνεργασία με παλαιότερες πρυτανικές αρχές.

Στο πλαίσιο των δευτερολογιών υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Παπαδούλη και του κ. Μουλά, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον πρώτο ότι μιλά στο Δ.Σ. ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου και τον κ. Παπαδούλη να του απαντά ότι υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα από το Π.Θ. για να πληρώσει τις απαλλοτριώσεις και τελικά αποδείχθηκε ότι σχετικό έγγραφο που διαβεβαίωνε ότι υπάρχουν τα χρήματα στον προϋπολογισμό  απέστειλε το Πανεπιστήμιο στο δήμο Βόλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος