Καρδιτσιώτες έγιναν δότες μυελού των οστών

Καρδιτσιώτες έγιναν δότες μυελού των οστώνΑπό τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία, ξεκίνησε η ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών καθώς και η εγγραφή δοτών. Πρόκειται για μια πανελλήνια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με σκοπό την διάδοση και προώθηση της Δωρεάς Μυελού των Οστών και την εγγραφή εθελοντών δοτών, του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή» με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης, σε συνεργασία με τους ¨κόμβους¨ -συνεργάτες συλλόγους.Η σημερινή προσπάθεια έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καρδίτσας και τους σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας-Παράρτημα Καρδίτσας. Το σύνθημα της πανελλαδικής προσπάθειας είναι “ας δώσουμε λίγο σάλιο-ελπίδα ζωής για όσους μας έχουν ανάγκη”.

Οι Καρδιτσιώτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αλλά και να γίνουν δότες. Μιλώντας στην πρωινή ζώνη του δικτύου Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης κ. Θεόδωρος Τσαουσίδης αναφέρθηκε στη δυσκολία που υπάρχει στο να βρεθούν συμβατοί δότες, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο σύλλογος σε 3.500 εθελοντές βρήκε 6 συμβατούς μέσα στους τελευταίους μήνες. Εξορμήσεις γίνονται πανελλαδικό με μοναδικό στόχο να ” περάσουμε πανελλαδικά τους 250.000 δότες Μυελού των Οστών, ώστε να έχει ελπίδα ο κάθε ασθενής με λευχαιμία”.
Κάθε χρόνο, για χιλιάδες ασθενείς, και ειδικά παιδιά και νέους, με ασθένειες απειλητικές για τη ζωή τους, η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η μοναδική τους επιλογή για επιβίωση και θεραπεία. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών είναι μια προσφορά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας. Όμως, υπάρχει ένα «αλλά», που κάνει τη δωρεά μυελού των οστών ύψιστη προσφορά ζωής προς το συνάνθρωπο. Σε αντίθεση με τη μετάγγιση αίματος που απαιτείται συμβατότητα στην ομάδα αίματος του λήπτη και του δότη, στην περίπτωση του μυελού των οστών απαιτείται ιστολογική ταύτιση μεταξύ του ασθενή και του δότη. Άρα, η ζωή του ασθενή δεν εξαρτάται μόνο από το να βρεθεί εθελοντής, αλλά και να είναι και συμβατό. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια πολλή μεγάλη βάση εθελοντών, για να αυξηθούν οι πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το συμβατό δότη που θα του χαρίσει ζωή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος