Καρδίτσα: Αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών της κακοκαιρίας της Κυριακής

Άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και άμεση καταβολή χρημάτων, για τις ζημιές που υπέστησαν στο φυτικό κεφάλαιο οι αγρότες από την κακοκαιρία της Κυριακής σε περιοχές των Δήμων Καρδίτσας, Παλαμά και Σοφάδων καθώς και στο δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων, ζητούν φορείς όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Νίκου Δούκα, σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Καρδίτσας.

Η συνολική εκτίμηση των ζημιών είναι σε περισσότερα από 90.000 στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών.
Αρχικά η πρόταση που έγινε από τον κ. Αγοραστό ήταν ως αιτήματα να διεκδικηθούν, άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών, πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τους αγρότες τον Οκτώβριο και αποζημιώσεις μέσα στον Νοέμβριο. Εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων ωστόσο ανέφεραν ότι θα πρέπει διαφορετικά να κινηθεί η διαδικασία με δεδομένο πώς άλλες καλλιέργειες θα έδιναν άμεσα χρήματα στους αγρότες, ενώ για παράδειγμα οι βαμβακοκαλλιέργειες, πληρώνονται αργότερα. Έτσι η τελική απόφαση και πρόταση ήταν όλες οι διαδικασίες να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν.
Καρδίτσα: Αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών της κακοκαιρίας της ΚυριακήςΣε ό,τι αφορά στις ζημιές που έγιναν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και άλλου είδους εξοπλισμό η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι μέσω ΠΣΕΑ, ενώ όπως ανέφερε ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Θανάσης Λιούτας, θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να πληρωθούν μέσω του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση τον Απρίλη μετά και τον “Ιανό”.
Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Νούσιος, όσο και οι δήμαρχοι των 4 δήμων που επλήγησαν μίλησαν για τεράστιες καταστροφές. Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Δούκας ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ έχει συγκεκριμένο κανονισμό και αυτός θα ακολουθηθεί, τονίζοντας ότι το χαλάζι που έπεσε οφείλεται στο φαινόμενο της υπερκυτταρικής καταιγίδας και παρά το γεγονός ότι υπήρξε μέριμνα από αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας ήταν αδύνατο να αποτραπεί λόγω του μεγέθους της.

Καρδίτσα: Αποτύπωση και εκτίμηση των ζημιών της κακοκαιρίας της ΚυριακήςΕπισήμανε ότι υπήρξε άμεση επικοινωνία και ενημέρωση και ο οργανισμός ανταποκρίθηκε για την αποτύπωση της κατάστασης. Ο κ. Δούκας είπε ότι η ζημιά δυστυχώς είναι αρκετά μεγάλη και έρχεται μετά από μια τεράστια ζημιά του ανοιξιάτικου παγετού, που σημειώθηκε σε εκτεταμένες περιοχές από την Βόρεια Ελλάδα ως την Πελοπόννησο και η οποία απασχολεί τον οργανισμό έχοντας τεράστιο φόρτο εργασίας

“Μαζί αντιμετωπίσαμε την μεγάλη καταστροφή του Ιανού. Ό,τι υποσχεθήκαμε ως οργανισμός το πράξαμε. Μιλήσαμε για αποπληρωμή σε 4 μήνες των ζημιών. Τέλος του Ιανουαρίου του 2021 αποπληρώθηκαν όλοι οι παραγωγοί. Δώσαμε προκαταβολή μέσα σε έναν μήνα από τη ζημιά για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του οργανισμού”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας τονίζοντας: “Το πρώτο μέλημα μετά την κακοκαιρία της Κυριακής είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση και ο Οργανισμός έχει τον κανονισμό του και τη διαδικασία του και αυτή θα ακολουθήσει: Επισήμανση, αναγγελία, δηλώσεις ζημιάς και εκτιμήσεις το ταχύτερο δυνατόν”.

Σημείωσε ότι ειδικά το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας έχει επιβαρυνθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, “Ιανός”, παγετός, τώρα η συγκεκριμένη κακοκαιρία. Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ στο σημείο αυτό απάντησε και στο ερώτημα που έθεσε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου για τις ενστάσεις που έκαναν οι αγρότες για την κακοκαιρία του Ιανού και δεν έχουν ακόμη απαντηθεί, εννοώντας ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ΕΛΓΑ έχει ενισχυθεί με 300 γεωτεχνικούς για να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις. Υπενθύμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση ήταν η πρώτη κυβέρνηση που συνεισέφερε στον ΕΛΓΑ όσα δικαιούται, με σημαντική οικονομική εισροή για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, κάτι που αποδεικνύει τη στήριξή της προς τους παραγωγούς.
Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται από το τέλος Οκτωβρίου και μετά, συνήθως η προθεσμία είναι ως τις 31 Μαρτίου, συνήθως δίνουμε παρατάσεις, είπε ο κ. Δούκας, οπότε όταν θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το πότε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τη ζημιά της κακοκαιρίας της Κυριακής, αυτό που θα ανακοινώσουμε θα είναι 100%, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές μέσω ΠΣΕΑ ανέφερε ότι γίνεται άμεση αποτύπωση του πάγιου κεφαλαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος