Καρδίτσα: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας για το σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ

Με τηλεδιάσκεψη και υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας, Κωστή Νούσιο συνεδρίασε το ΣΟΠΠ με θέμα την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2021 -2022, σύμφωνα με το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την κωδική ονομασία ΔΑΡΔΑΝΟΣ.

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης αφού ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την μέχρι τώρα συνεργασία τόσο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του ΙΑΝΟΥ, όσο και στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα τόνισε μεταξύ άλλων:

“Ἑνόψει της χειμερινής περιόδου και μετά από σχετικό έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε ισχύ η πρώτη έκδοση του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης / βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία ΔΑΡΔΑΝΟΣ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένη θεματολογία: την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και οργάνων, τον συντονισμό δράσεων της Πολιτικής Προστασίας των λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ, Π.Σ, ΕΚΑΒ κλπ) και τον προσδιορισμό μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ, παρά το πρωτοφανές μέγεθος του φαινομένου και θα πρέπει να παραμένουμε σε ετοιμότητα για τυχόν ανάλογα φαινόμενα’’.

Ο συντονισμός μεταξύ υπηρεσιών και η ενημέρωση των πολιτών είναι τα πλέον σημαντικά ζητήματα σε περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων τόνισε ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Μιχαλάκης, ενώ την επικαιροποίηση των σχεδίων όλων των φορέων ζήτησε ο κ. Βασίλης Καραλής εκ μέρους της Αυτοτελούς Διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Δ/της ΠΕΠΥΔ Θεσσαλίας, Ευάγγελος Φαλάρας, και ο διευθυντής των Π.Υ ν. Καρδίτσας Γιώργος Νταουτάς επεσήμαναν ότι ο ΙΑΝΟΣ έδωσε εμπειρία και με τις οδηγίες του νέου σχεδίου, το Π.Σ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν ανάλογων φαινομένων.

Και οι αντιδήμαρχοι  των δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα κ.κ. Σωτήρης Αντωνίου, Ιωάννης Κουτσομηλιάς και Απόστολος Θέος τόνισαν ότι μηχανήματα και προσωπικό προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στα  αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και σε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφέρθηκε ο Δ/ντής της Δ.Τ.Ε κ. Δημήτρης Κουτρομάνος, τονίζοντας το μέγεθος των προβλημάτων που δημιούργησε ο ΙΑΝΟΣ, αλλά και την επιτυχή αντιμετώπισή τους.

Σε πλήρη ετοιμότητα επί 24ωρης βάσης βρίσκονται οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας της Π.Ε Καρδίτσας σύμφωνα με τον προϊστάμενό της κ. Βάιο Κωστέλλο.

Η κ. Σουλτάνα Γιαλαμά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η κ. Ξαντήρου από το Δασαρχείο Καρδίτσας  και ο κ. Γκόσγκος από το Δασαρχείο Μουζακίου τόνισαν ότι οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τα έργα που έχουν προταθεί, θα ενισχύσουν την ετοιμότητα απέναντι σε τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας και Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας δήλωσαν επίσης ετοιμότητα δια των εκπροσώπων τους κ.κ. Γαλάνη και Περιστέρη αντίστοιχα.

Τέλος και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων κ.κ. Παναγιώτης Μανώλης, Παναγιώτης Ανδρεόπουλος και Χρήστος Τσόγκας δήλωσαν έτοιμοι να παράσχουν συνδρομή στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος