Καρδίτσα: Επιτυχής η παρουσίαση του βιβλίου «Αντάρτες στ’ ΄Αγραφα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Αντάρτες στ’ Αγραφα» του Τάκη Ψημμένου, που «έφυγε» πέρσι από τη ζωή, στο χωριό Μεσενικόλα .

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Έκτορας Γάζος και ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλη της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στον Τάκη Ψημμένο, τονίζοντας πως «το παράδειγμά του, η πολύχρονη και πολυκύμαντη αγωνιστική ζωή του, το έργο του μένουν ως μια μεγάλη παρακαταθήκη για άντληση πείρας, γνώσης, δύναμης και αισιοδοξίας».

Ακόμα αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις και τη νέα τραγωδία που έζησε αυτές τις μέρες ο λαός σε όλη την Ελλάδα με τις χιλιάδες στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη, τονίζοντας πως «ο λαός όχι μόνο δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από καμία κυβέρνηση, από ένα κράτος που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά αντίθετα μόνο σε σύγκρουση μαζί τους, μόνο παίρνοντας στα δικά του χέρια την εξουσία και τον πλούτο που εκείνος παράγει, μπορεί να δει τις ανάγκες του να ικανοποιούνται.»

Καρδίτσα: Επιτυχής η παρουσίαση του βιβλίου «Αντάρτες στ’ ΄Αγραφα»Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Φιλιώ Τόλια, ιστορικός και συνεργάτης του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, «το βιβλίο του Τάκη Ψημμένου Αντάρτες στ’ Άγραφα (1940-1950) γράφτηκε το χρονικό διάστημα 1976-1978 όταν πολύ λίγοι αγωνιστές κατέγραφαν τα όσα είχαν ζήσει στη «σκληρή δεκαετία» 1940-1950. Αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό, γεωγραφικό, χαρτογραφικό οδηγό για την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Ο Ψημμένος μέσα από τα προσωπικά του βιώματα, αναλύει με δραματικό τρόπο την ιστορία ζωής ενός κομμουνιστή παραλλήλως με των υπολοίπων. Η σπουδαία κατάθεση προσωπικών βιωμάτων στηρίχτηκε σε μνήμες και σε τεφτέρια, αλλά και στην πολύχρονη, λεπτομερειακή έρευνά του καθώς και συστηματική συλλογή στοιχείων, διασταυρωμένων από πολλές ιστορικές “πηγές” και πολλούς άλλους μαχητές του ΔΣΕ. Είναι βιβλίο “κειμήλιο” για την ιστορική επιστήμη.»

Καρδίτσα: Επιτυχής η παρουσίαση του βιβλίου «Αντάρτες στ’ ΄Αγραφα»Στο βιβλίο του ο Τάκης Ψημμένος περιγράφει τις μάχες που πήρε μέρος και τις αντιξοότητες που συνάντησε. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιχείρηση της Καρδίτσας στις 11 Δεκέμβρη 1948 , σημειώνοντας πως «η μάχη αυτή απέδειξε πως ο ΔΣΕ ήταν σε θέση να οργανώσει και διεξάγει με επιτυχία πολυήμερες επιθετικές ενέργειες σε κατοικημένους χώρους που κατέχονταν από τους αντιπάλους.»
Αλλά και τα σημεία που αναφέρονται στη ζωή των μαχητών. Γράφει χαρακτηριστικά: «Το κονσερβοκούτι ήταν το πιο αντιπροσωπευτικό αντικείμενο το πιο απαραίτητο μέσο που κάθε βράδυ μας πρόσφερνε τις υπηρεσίες του: πότε βράζαμε σε αυτό λάχανα, πότε φρούτα, στάρι και όχι λίγες φορές, σε αυτό έβραζαν όσοι είχαν συνηθίσει , τις χελώνες.».

Στη συνέχεια περιέγραψε την ζωή του στην πολιτική προσφυγιά , την επιστροφή του στην Ελλάδα το το 1986, τη δράση και προσφορά του, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Κλείνοντας η Φιλιώ Τόλια τόνισε πως, « Ο Τάκης Ψημμένος, πρόσφερε ως και το τέλος της ζωής του με την δράση του σημαντική παρακαταθήκη στους νεότερους συντρόφους και τη νεολαία της περιοχής. Την υπόσχεση του αγώνα την κράτησε σε όλη του τη ζωή.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος