Κ. Λεβέντης: Στο 20-25% οι κρατήσεις στη χερσαία Μαγνησία – Θετικά τα μηνύματα για τον Αύγουστο

Στο 20-25% κυμαίνεται ο μέσος όρος της πληρότητας των ξενοδοχείων στη χερσαία Μαγνησία σύμφωνα με στοιχεία μέχρι και τις αρχές Ιουλίου, πολύ χαμηλότερα από ό,τι το 2021, σύμφωνα με τον Κώστα Λεβέντη, αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Ξενοδοχειακού Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου.

Ειδικότερα για τη Μαγνησία, η Σκιάθος σύμφωνα με στοιχεία της 30ης Ιουνίου που έδωσε χθες η Fraport παρουσιάζει μία άνοδο της τάξης του 5% σε αφίξεις. “Η Σκιάθος όμως δεν γεμίζει μόνο με τα αεροπλάνα αλλά και άλλα μέσα μεταφοράς. Για την ώρα τα στοιχεία είναι θετικά αλλά να δούμε για τι ποσοστά θα μιλάμε στο τέλος Σεπτεμβρίου. Στη χερσαία Μαγνησία η πληρότητα τρέχει με 20-25%” τόνισε

Υψηλά τα ποσοστά παραοικονομίας

Ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι στο κέντρο του Βόλου διατίθενται περίπου 300 κλίνες, μέσω των airbnb που αν και νόμιμα δηλωμένα φοροδιαφεύγουν τα μέγιστα. “Μιλάμε για ένα άγνωστο ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα συμβόλαια που έκαναν, ένα μήνα μετά την αναχώρηση των πελατών τους, ενώ το ξενοδοχείο δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Και πάλι μιλάμε τα τα δηλωμένα στην επίσημη πλατφόρμα. Πόσα αδήλωτα υπάρχουν; Γνωρίζετε; Επίσης δεν πληρώνουν φόρους, δημοτικούς φορους, ΦΠΑ, παρά μόνο το φόρο που  αναλογεί στο εισόδημα από ενοικίαση ενός διαμερίσματος”.

Θετικές οι προβλέψεις για τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος τρέχει με προκρατήσεις της τάξης του 60-65% και αν δεν συμβεί κάτι αναπάντεχο, θα τρέξει με 100%. “Εκτιμούσαμε από την αρχή της χρονιάς ότι θα δουλέψουμε από 15 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Έχουμε πάει πίσω αναφορικά με τις 15 Ιουλίου. Για τον Σεπτέμβριο στοιχεία δεν υπάρχουν και ας μην μιλάμε με ευχολόγια”, επισήμανε ο κ. Λεβέντης.

Τέλος τόνισε ότι οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης ενώ επέκρινε τους κυβερνητικούς βουλευτές που “για να δείξουν ότι είναι καλά παιδιά που δεν επιθυμούν να χαλάσουν την εικόνα του υπουργού Βασίλη Κικίλια, δεν αντιδρούν. Τίποτα δεν έχει κάνει ο κ. Κικίλιας με τις τράπεζες να παίζουν κι αυτές παιχνίδι και να ενισχύουν μόνο αυτούς που έχουν χρήματα στην άκρη, ενώ δεν δίνουν κεφάλαιο κίνησης σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη”. Επιπλέον επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να βοηθήσει τους ξενοδόχους να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, ειδικά δε την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. “Όλοι περιμένουν τον τουρισμό να κάνει τη διαφορά στην οικονομία της χώρας. Στο τέλος θα πρέπει να βραβευτεί ο μικρός ξενοδόχος που στηρίζει τον τουρισμό και στο πιο μακρινό σημείο αυτής της χώρας και ο μεγάλος ξενοδόχος που εφευρίσκει τρόπο να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρησή του”, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος