Κ. Γουργουλιάνης: Ο εμβολιασμός προσφέρει αποτελεσματική ανοσοποίηση

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρεται σε μία μελέτη που έκανε η ομάδα του και συνέκρινε τη φυσική ανοσία με την νόσηση από κορονοϊό και την ανοσία μέσω του εμβολιασμού στην περιοχή της Δεσκάτης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο εμβολιασμός προσφέρει αποτελεσματική ανοσοποίηση του κορονοϊού, έναντι της ανοσοποίησης από φυσική νόσηση.

Η ανάρτηση του κ. Γουργουλιάνη

“Η συζήτηση για την φυσική ανοσία

Η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μελετάει τον τελευταίο χρόνο την εξέλιξη της πανδημίας στη Δεσκάτη. Εκεί, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου του 2020 η θετικότητα των τεστ έφθασε στο 75%, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες μετά, η θετικότητα των τεστ μηδενίστηκε (εικόνα1).

Κ. Γουργουλιάνης: Ο εμβολιασμός προσφέρει αποτελεσματική ανοσοποίηση

Αυτό το ισχυρό πανδημικό κύμα που χαρακτηρίσθηκε από πολλές νοσηλείες αλλά και θανάτους άφησε φυσική ανοσία στο 46% του πληθυσμού. Οι εμβολιασμοί που ακολούθησαν, ανοσοποίησαν επιπρόσθετα το 48% του πληθυσμού. Υψηλότεροι τίτλοι αντισωμάτων βρέθηκαν σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί και είχαν μολυνθεί προηγουμένως και ιδιαίτερα σε άτομα με σοβαρή νόσο που τους οδήγησε σε νοσηλεία (εικόνα 2).

Κ. Γουργουλιάνης: Ο εμβολιασμός προσφέρει αποτελεσματική ανοσοποίηση

Συμπερασματικά τα γρήγορης έναρξης πανδημικά κύματα εξαντλούνται γρήγορα, αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί και ήταν ασυμπτωματικοί δεν ανέπτυξαν φυσική ανοσία, ενώ τα εμβόλια προσφέρουν αποτελεσματική ανοσοποίηση. Αυτή η μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε απαντάει σε συχνά ερωτήματα για τη σχέση ανοσίας από εμβολιασμούς ή και από νόσο. Ίσως τα αποτελέσματά της μπορεί να αξιοποιηθούν στη διαχείριση και του πανδημικού κύμα της Όμικρον που χαρακτηρίζεται από πολλούς ασυμπτωματικούς ή ήπια νοσούντες” .

Κ. Γουργουλιάνης: Ο εμβολιασμός προσφέρει αποτελεσματική ανοσοποίηση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος