Ιωάννα Λαλιώτου: Οι πολίτες έδειξαν ότι προτιμούν την αυτοδυναμία – Προσωπική νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη

Αποτιμώντας σε μία πρώτη ανάγνωση το εκλογικό αποτέλεσμα των χθεσινών εθνικών εκλογών, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφού συνεχάρτη τους βουλευτές που εκλέχθηκαν στη Μαγνησία και τους ευχήθηκε καλή θητεία, επισήμανε ότι χθες “καταγράφηκε μια ιστορική νίκη της Ν.Δ. και προσωπικά του Κ. Μητσοτάκη και αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό του εκλογικού αποτελέσματος”.

Εξήγησε ότι εκ του αριθμητικού αποτελέσματος, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων επιθυμεί ισχυρή διακυβέρνηση που προκύπτει από εκλογικές αυτοδυναμίες και όχι από εκλογικές συνεργασίες. Αυτό είναι σαφέστατο. Πολλές φορές όταν έχουμε ένα τόσο δυνατό και ανατρεπτικό αποτέλεσμα από τις προσδοκίες ή και τους φόβους όλων των κομμάτων, έχουμε την τάση να λέμε, ποιος απέτυχε, ποιος δεν τα πήγε καλά.. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το πιο σημαντικό που είναι ποιος πέτυχε. Αυτό είναι το πρώτο σημείο της ανάλυσης που θα πρέπει να εξηγήσουμε. Επαναλαμβάνω. Πέτυχε η Ν.Δ. και το υψηλό ποσοστό οφείλεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μία σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων και ο ρόλος που έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα”.

Τόνισε ότι το εκλογικό σώμα σε αυτές τις εκλογές έδωσε εντολή αυτοδυναμίας και μάλιστα ισχυρής και νομίζω ότι με αυτή την έννοια θα προχωρήσουμε σε γρήγορες εξελίξεις .Εκτίμησε ότι το μήνυμα αυτό της αυτοδυναμίας που έδωσαν οι ψηφοφόροι σημαίνει ότι πάμε σε άλλες εκλογές.

“Σημαντικό διακύβευμα αυτών των εκλογών ήταν η ασφάλεια. Η χώρα πέρασε μια μακρά περίοδο ανασφάλειας τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία να την ενισχύουν. Κατά συνέπεια γνωρίζαμε ότι ο κόσμος θα επιλέξει την ασφάλεια ανάλογα πως την ορίζει ή την φαντάζεται ο κάθε ψηφοφόρος. Νομίζω ότι ένα κομμάτι αυτής της ασφάλειας που επιδιώκει το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, εκφράζεται από την ανάγκη για μια μονοκομματική κυβέρνηση. Τουλάχιστον έτσι το διαβάζω αρχικά. Νομίζω όμως θα περάσουμε καιρό αναλύοντας αυτή την εκλογική αναμέτρηση”.

Ερωτηθείσα για την βαρύτητα των προβλημάτων της καθημερινότητας στην συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των ψηφοφόρων, τόνισε ότι “δεν είναι σίγουρο αν πέρασαν τα προβλήματα της καθημερινότητας σε δεύτερη μοίρα. Αλλά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εξυπηρετείται από αυτή τη διακυβέρνηση. Όταν φοβάσαι για την καθημερινότητά σου, πρέπει κάποιον να εμπιστευτείς. Και αποφάσισε ο ψηφοφόρος να εμπιστευτεί τη Ν.Δ.”.

Επισήμανε ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να μελετηθεί, βλέποντας και το πως θα κινηθεί στις επόμενες εκλογές και από που πήρε τις ψήφους αυτές. “Κόμματα στον κεντρώο χώρο έχουν μία ιστορική πορεία. Το γεγονός ότι χάνουν ψήφους σε μια συγκεκριμένη περίοδο δεν σημαίνει ότι εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη. Συνάδελφοί μου αναλύοντας την πολιτική κατάσταση θεωρούν ότι το 2023 ολοκληρώνεται η περίοδο της κρίσης και της ανατροπής και περνάμε σε μία φάση ιστορικής κανονικότητας και οι παλιοί παίκτες του παλιού συστήματος αναδύονται. Θα το δούμε αυτό”, επισήμανε

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος