Ιωάννα Λαλιώτου: Η Ευρώπη ζει ήδη υπό την απειλή του πολέμου

Με λόγια που αποτύπωναν ανησυχία αλλά και ιστορική επίγνωση, η Ιωάννα Λαλιώτου, καθηγήτρια και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και το ενδεχόμενο μίας ευρύτερης εμπόλεμης σύρραξης.

Η κ. Λαλιώτου τόνισε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με την ιδέα μιας «εμπόλεμης περιόδου», ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται τόσο από πολιτικούς όσο και από διεθνείς οργανισμούς δείχνουν ότι «ο πόλεμος είναι εδώ, παρών τουλάχιστον ως απειλή». Υπενθύμισε ότι η συνέχιση της σύρραξης στην Ουκρανία διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και αφορά άμεσα όλες τις κοινωνίες της ηπείρου.

Η ιστορικός υπογράμμισε ότι «ένα ιστορικό ατύχημα» αρκεί για να πυροδοτήσει γενικευμένη σύγκρουση,. «Οι συνθήκες τείνουν προς την κλιμάκωση», είπε, «και αυτό που βιώνουμε είναι η αίσθηση μιας διαρκούς απειλής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μετατόπιση των ευρωπαϊκών κρατών προς αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες. «Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κοινωνιών θεωρούνταν ότι υπηρετείται μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ασφάλειας», σημείωσε. «Σήμερα, βλέπουμε μια επιστροφή στη λογική ότι η ασφάλεια υπηρετείται πρωτίστως μέσω στρατιωτικών εξοπλισμών – κάτι που αποτελεί μια μετατόπιση».

Η κ. Λαλιώτου δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας ως κερδοφόρου τομέα οικονομικής ανάπτυξης, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, με σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και απασχόληση εργατικού δυναμικού, αλλά από την άλλη συχνά επηρεάζουν τις υπόλοιπες κατανομές των δημοσίων επενδύσεων.

Κλείνοντας, η ιστορικός υπενθύμισε μια βασική παραδοχή της μεταπολεμικής περιόδου: «Η ειρήνη διασφαλίζεται μέσω της διπλωματίας. Η πίστη στη διπλωματία, ακόμη και στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, απέτρεψε την καταστροφή. Αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να το πιστεύουμε: ότι η ισχυρή διπλωματία, μαζί με την κοινωνική προκοπή, αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος