Ημερίδα για την διαχείριση των ιογενών και μικροβιακών λοιμόξεων

Παιδιάτρους, φαρμακοποιούς αλλά και γονείς έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» οι ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις τον τελευταίο μήνα, όπως τονίστηκε σε ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας και τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας. Οι απουσίες των μαθητών είναι πολλές ενώ η Παιδατρική Κλινική του νοσοομείου Βόλου είναι γεμάτη.

Την ημερίδα παρακολούθησαν διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, με περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών.

Μόνο ο εμβολιασμός κατά της γρίπης που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των περιστατικών τόνισε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρυσούλα Κολημήτρα. Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης επισήμανε ότι είναι σημαντικά η απολύμανση όλων των επιφανειών στα σχολεία, και τόνισε ότι καλό θα ήταν να συνεχιστεί η χρήση μάσκας. Επιπλέον ανέφερε ότι ρέπει να υπάρχει υγρό σαπούνι στις βρύσες και σε όλα τα σημεία του σχολείου (τουαλέτες ή προαύλιο) και να αερίζονται οι αίθουσες. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας δεν κάνει ελέγχους στα σχολεία γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, ωστόσο μέσω της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση των φορέων για να γνωρίζουν περισσότερα πράγματα, τα μέτρα να αποδώσουν και να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ημερίδα για την διαχείριση των ιογενών και μικροβιακών λοιμόξεων
Ο προϊστάμενος Α’θμιας Εκπαίδευσης κ. Πολύζος

Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρ. Βενέτη ενώ εκτίμησε ότι για τη μεγάλη έξαρση φέτος έπαιξε ρόλο ο περιορισμός του lock down, έκανε τους ιούς πιο επιθετικούς και η χρήση μάσκας δεν εκπαίδευση σωστά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα μισά εμβόλια φέτος
Ο Κώστας Ματσόλης πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας τόνισε ότι φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πάει καλά, καθώς υπάρχουν οι μισές ποσότητες εμβολίων γρίπης, απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι οι άνθρωποι και ειδικά οι μικρές ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στις ιώσεις.
Όπως εξήγησε τα εμβόλια που διατέθηκαν φέτος είναι 2,6 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 4,2 εκ. που διατέθηκαν πέρυσι.
Σε σχέση με τις ελλείψεις σε φάρμακα ο κ. Ματσόλης τόνισε ότι οι υποσχέσεις του υπουργού Υγείας ότι σε 10 μέρες θα λυθεί το πρόβλημα, δεν υλοποιήθηκαν και εξέφρασε την ανησυχία, γιατί υπάρχουν ελλείψει σε αντιβιοτικά, υπάρχουν κωδικοί σε μόνιμη έλλειψη, ενώ για τα πρώτα στάδια των ιώσεων υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε παστίλιες….

Αύξηση 100% των νοσηλειών στην Παιδιατρική
Η Καλλιόπη Τανού, παιδίατρος με εξειδίκευση στη παιδοπνευμονολογία επιμελήτρια Α’ στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, τόνισε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις πάντα αποτελούσαν αιτία μεγάλης νοσηρότητας στα παιδιά, ενώ φέτος υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα και αυξημένος αριθμός νοσηλειών, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, λόγω της πανδημίας που προηγήθηκε, τα παιδιά περιορίστηκαν και δεν εκτέθηκαν στα παθογόνα, ώστε οι μικρές ηλικίες να χτίσουν την ανοσία.

Σύμφωνα με την παιδίατρο, όλα αυτά τα παθογόνα που είχαν περιοριστεί τα προηγούμενα χρόνια και φέτος, με την απελευθέρωση των μέτρων και την κατάργηση της μάσκας, υπήρξε μεγαλύτερη κυκλοφορία των παθολόγων, ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων, λόγω βακτηριακών παθογόνων.

Η κα Τανού εκτιμά ότι οι νοσηλείες στην Παιδιατρική κλινική του «Αχιλλοπούλειου» φέτος είναι αυξημένες και αγγίζουν 100% σε σχέση με τα τελευταία 2-3 χρόνια, όταν οι νοσηλείες είχαν πέσει αρκετά στην περίοδο της πανδημίας.
Η παιδίατρος συμβουλεύει τους γονείς να γνωρίζουν ότι το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη, με βασικότερο τον εμβολιασμό, αλλά και τακτική ιατρική παρακολούθηση, όταν ένα παιδί νοσεί θα πρέπει η οικογένεια να γνωρίζει ότι πρέπει να προστατευτεί το ίδιο, να προστατεύσει και τους συμμαθητές του, ενώ όταν υπάρχει ανησυχητικό σύμπτωμα, πέρα από τα συνηθισμένα θα πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό και μόνο από κει να παίρνει οδηγίες.

Πολλές απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών

Στο μεταξύ προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι πολλά παιδιά αλλά και εκπαιδευτικοί απουσιάζουν λόγω ασθένειας, είτε από κορονοϊό, είτε από άλλες ιώσεις. Ο Κώστας Ματσόλης πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Μαγνησίας τόνισε ότι φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πάει καλά, καθώς υπάρχουν οι μισές ποσότητες εμβολίων γρίπης, απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο εκτεθειμένοι οι άνθρωποι και ειδικά οι μικρές ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στις ιώσεις.
Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία, γιατί υπάρχουν ελλείψει σε αντιβιοτικά, υπάρχουν κωδικοί σε μόνιμη έλλειψη, ενώ για τα πρώτα στάδια των ιώσεων υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και σε παστίλιες….

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος