Με ένα εκτενές πακέτο 14 προτάσεων προς την Πολιτεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρεμβαίνει στη συζήτηση για τη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στα νησιά της χώρας — εξαιρουμένων της Κρήτης, της Ρόδου και της Κέρκυρας. Στόχος των προτάσεων είναι η ενίσχυση της νησιωτικής ιατρικής φροντίδας με έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών, τη διατήρηση των ιατρών στις θέσεις τους και τη σύνδεση με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την επιστημονική κατάρτιση.
Κατάργηση αγροτικού και νέα θητεία ειδικευμένων
Πρώτο και θεμελιώδες μέτρο είναι η πρόταση κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας υπαίθρου (αγροτικό), με αντικατάστασή της από διετή υποχρεωτική θητεία ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ. «Χρειάζονται ποιοτικοί και ειδικευμένοι γιατροί στα νησιά, όχι απλώς παρόντες αλλά ικανοί να περιορίσουν τις άσκοπες και δαπανηρές διακομιδές», τονίζει ο Σύλλογος.
Τηλεϊατρική και πανεπιστημιακή σύνδεση
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεχή υποστήριξη μέσω τηλεϊατρικής από Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, με 24ωρη διαθεσιμότητα, προκειμένου να ενισχυθεί η διαγνωστική ακρίβεια και να περιοριστούν οι αεροδιακομιδές. Παράλληλα, προτείνεται κάθε νησί να έχει σταθερό δίαυλο με ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που θα έχει και την ευθύνη διοργάνωσης ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου με ανάλυση περιστατικών, λαθών και καλών πρακτικών.
Κίνητρα για τους γιατρούς και τις οικογένειές τους
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητά την παροχή δωρεάν στέγασης από τους δήμους ή εναλλακτικά άτοκο 20ετές στεγαστικό δάνειο μετά από πενταετή υπηρεσία. Οι γιατροί που παραμένουν πενταετία σε νησί, να μοριοδοτούνται ισοδύναμα με κατόχους διδακτορικού, ενώ τριετής θητεία να θεωρείται προϋπόθεση για διεκδίκηση θέσης επίκουρου καθηγητή. Παράλληλα, προβλέπεται διπλασιασμός αποδοχών, δικαίωμα ιδιωτικής πρακτικής εκτός ωραρίου και δύο μήνες άδεια ετησίως, εκ των οποίων οι 15 ημέρες υποχρεωτικά το καλοκαίρι.
Οικονομικές και φορολογικές ελαφρύνσεις
Μεταξύ άλλων προτείνεται ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20%, έκπτωση 50% σε μετακινήσεις για όλη την οικογένεια, και δυνατότητα εισπράξεων από ιατρικές πράξεις σε τουρίστες, με απόδοση του 50% της αμοιβής στους θεράποντες.
Επιστημονική πρακτική και χειρουργική εμπειρία
Στο σκέλος της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, προτείνεται η υποχρεωτική χειρουργική συμμετοχή μία φορά τον μήνα σε Πανεπιστημιακή Κλινική, για να διατηρείται η κλινική ικανότητα των γιατρών. Επίσης, η κάθε χρονιά υπηρεσίας στη νησιωτική Ελλάδα να υπολογίζεται ως 1,5 έτος για τη σύνταξη — ειδικά για τις βασικές ειδικότητες όπως παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, χειρουργοί και αναισθησιολόγοι.
Προτάσεις και από την ΕΙΝΚΥΜ
Παράλληλα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) καταθέτει τις δικές της προτάσεις για οικονομικά κίνητρα:
- Αύξηση κατά 500 ευρώ στον μισθό κάθε νεοδιόριστου γιατρού
- Αφορολόγητο βοήθημα 1.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε ειδικευμένο γιατρό που υπηρετεί σε άγονη ή νησιωτική περιοχή με πληθυσμό κάτω των 30.000 κατοίκων
Συμπερασματικά, οι δύο φορείς της ιατρικής κοινότητας της Μαγνησίας επιδιώκουν να μετατρέψουν τη νησιωτική Ελλάδα από «άγονη γραμμή» σε ελκυστικό τόπο προσφοράς και επιστημονικής εξέλιξης. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο κινήτρων, στήριξης και αξιολόγησης, που να ενθαρρύνει την παραμονή και την ποιότητα στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος