Η Τέχνη του Καλντεριμιού ζωντανεύει στη Δράκεια Πηλίου – Εργαστήρια, περίπατοι και τέχνη στο βουνό

Το ερχόμενο Σάββατο 3 Μαΐου, στις 17:00, η Δράκεια Πηλίου φιλοξενεί ένα μοναδικό εργαστήρι αφιερωμένο στην τέχνη του καλντεριμιού, με στόχο την ανάδειξή της ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πρωτοβουλία εστιάζει στην παραδοσιακή επιδιόρθωση και ανακατασκευή των πετρόχτιστων μονοπατιών με φυσικές μεθόδους, όπως γινόταν εδώ και αιώνες.

Υπό την καθοδήγηση του έμπειρου μάστορα Απόστολου Βέργου και του βοηθού του από τον Άγιο Λαυρέντιο, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις τεχνικές με τις οποίες οι παλαιότερες γενιές «έβαζαν πέτρες πάνω στη λάσπη» δημιουργώντας τα ανθεκτικά καλντερίμια, που εκτός από αρχιτεκτονική αρτιότητα έχουν και κοινωνικοπολιτισμική αξία.

Το εργαστήρι εμπλουτίζεται με την παρουσία του αρχιτέκτονα και περιπατητή Κώστα Καντίκου, επίσης από τον Άγιο Λαυρέντιο, ο οποίος θα παρουσιάσει δεδομένα και θα ανοίξει συζήτηση για τα σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη των καλντεριμιών.

Η εμπειρία δεν περιορίζεται μόνο στην πέτρα – θα εμπλουτιστεί και με την τέχνη του λόγου και της μουσικής. Οι Σπύρος Τσίκνας και Τατιάνα Άννα Πίττα, με τη συνοδεία του Δημήτρη Κούστα στο ακορντεόν, θα προσφέρουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις με ποίηση, αφήγηση και μουσική.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και δηλώσεις ενδιαφέροντος γίνονται μέσω προσωπικού μηνύματος στην Αθανασία Λύτρα στο λογαριασμό της στο facebook. 

Σημείο συνάντησης: Η πινακίδα εισόδου του χωριού, στο δρόμο που ανεβαίνει από την Αγριά.

Περίπατος, Έκθεση και Βιωματική Χαρτογράφηση

Μετά το εργαστήρι, οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν ένα τμήμα του καλντεριμιού που οδηγεί στην κεντρική πλατεία της Δράκειας, συνοδεία μουσικών παρενθέσεων για ανάπαυλα και απόλαυση. Η διαδρομή καταλήγει στο κτήριο του τοπικού Συλλόγου, όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Το Μονοπάτι», με έργα της φωτογράφου Στεφανίας Μιζάρα. Η έκθεση περιλαμβάνει λήψεις από την πεζοπορία Δράκεια–Αγριά του περασμένου Μαρτίου, καθώς και κυανότυπα που δημιουργήθηκαν στο αντίστοιχο εργαστήριο εκείνης της ημέρας.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται εργαστήριο βιωματικής χαρτογράφησης, το οποίο απευθύνεται σε ντόπιους και σε όσους συμμετείχαν στην πορεία του Μαρτίου. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν φωτογραφίες, αποξηραμένα φυτά ή άλλα προσωπικά αντικείμενα που τους συνδέουν με τη διαδρομή, συμβάλλοντας στη συλλογική καταγραφή και ερμηνεία της τοπικής μνήμης.

Η ημέρα θα κλείσει στο προαύλιο του Συλλόγου, με κρασί, τσίπουρο και μεζέδες – όπως επιτάσσει η πηλιορείτικη φιλοξενία.

Κυριακή 4 Μαΐου: Ψηφιδωτό και Τέχνη από Θραύσματα

Την επομένη, Κυριακή 4 Μαΐου στις 11:00, ο χώρος του Συλλόγου θα φιλοξενήσει εργαστήρι ψηφιδωτού, όπου καλούνται όλοι να φέρουν παλιά φλιτζάνια, πιάτα ή πλακάκια για να δημιουργήσουν πολύχρωμα έργα τέχνης από σπασμένα υλικά. Το εργαστήριο, όπως και το πιθανό επαναληπτικό εργαστήρι κυανότυπων, θα συντονίσει και πάλι η Στεφανία Μιζάρα.

Μέσα από αυτή τη διήμερη δράση, η Δράκεια αναδεικνύεται σε σημείο συνάντησης της παράδοσης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση, ενισχύοντας τη σχέση των κατοίκων και των επισκεπτών με το φυσικό και πολιτιστικό της τοπίο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος