Η Σκιάθος τίμησε τον ιδρυτή των Special Olympics αείμνηστο Ανδρέα Ποταμιάνο

Αθλητές με νοητική αναπηρία από τα Τρίκαλα αλλά και από την Σκιάθο συμμετείχαν στον χθεσινό αγώνα δρόμου του ενός χιλιομέτρου στο πλαίσιο του Skiathos Trail Run, αθλητές των Special Olymbics.

Ο Δήμος Σκιάθου μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, που είχαν εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας, διοργάνωσε φέτος μαζί με τους εθελοντές το 10ο Skiathos Trail Run, αφιερωμένο στον αείμνηστο Ανδρέα Ποταμιάνο, δωρητή και ευεργέτη του νησιού και με την συμμετοχή αθλητών των Special Olympics στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος συνεργασίας, που υλοποιεί με την συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η πρωτοβουλία άνηκε στον Ανδρέα Ποταμιάνο, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν δυο χρόνια και έτσι δεν πρόλαβε να δει την εξέλιξη του προγράμματος.

Ο Ανδρέας Ποταμιάνος τιμήθηκε από  την ελληνική κυβέρνηση, με το Τρόπαιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και με βραβείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ενώ το 2014 ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σκιάθου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου “για την ποικίλη και πολυσήμαντη προσφορά του καθώς και την αγάπη στην Σκιάθο και τον λαό της”.

Η υποδοχή των αθλητών- Η τιμητική εκδήλωση

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο “Μπούρτζι” υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σκιάθου την ηγετική ομάδα των Special Olympics και τους αθλητές των Τρικάλων και της Σκιάθου μαζί με τους συνοδούς και τους γονείς τους το Σάββατο το απόγευμα.

Ο Δήμαρχος Θοδωρής Τζούμας, αφού ευχαρίστησε τους καλεσμένους αναφέρθηκε στην καθοριστική υποστήριξη και βοήθεια που παρείχε ο Ανδρέας Ποταμιάνος στο να ενταχθεί η Σκιάθος στο τριετές πρόγραμμα των Special Olympics που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και στην ουσιαστική συνεργασία που έχει με την ομάδα των Special Olympics. Παράλληλα ευχαριστήσει την κόρη του Ανδρέα Ποταμιάνου, Κατερίνα που συμμετείχε στην εκδήλωση τιμής και δεσμεύτηκε ότι με την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος, ο Δήμος Σκιάθου θα συνεχίσει την δράση υποστήριξης των παιδιών του νησιού με νοητική υστέρηση, με πόρους του δήμου. “Μας ενδιάφερε να είμαστε κοντά στα παιδιά και στους ήρωες γονείς. Ο Δήμος με ίδιους χρηματικούς πόρους θα συνεχίσει το πρόγραμμα  και μαζί με τους ανθρώπους των Special Olympics θα δίνουμε  αυτή την ευκαιρία συμμετοχή των παιδιών”. 

Η Σκιάθος τίμησε τον ιδρυτή των Special Olympics αείμνηστο Ανδρέα Ποταμιάνο

Ο Πρέσβης επί τιμής, Πρόεδρος των Special Olympics Hellas  Διονύσιος Κοδέλλας ευχαρίστησε το δήμαρχο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει κινητοποιήσει κάθε υπηρεσία που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, ότι υπάρχει στο δήμο, προκειμένου να βοηθήσει και να υποστηρίξει το έργο των Special Olympics.

Ο κ. Κοδέλλας αρχικά διευκρίνισε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ των παρολυμπιακών αθλητών και των αθλητών των Special Olympics, τονίζοντας ότι στα Special Olympics μετέχουν αθλητές με νοητική αναπηρία και όχι με σωματική, ενώ παράλληλα στάθηκε στο γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας είναι σημαντική για το ρόλο αποδοχής της νοητικής αναπηρίας και των δυνατοτήτων που έχουν τα παιδιά με νοητική αναπηρία να γίνουν αθλητές, ευαισθητοποίηση που θα δημιουργήσει την ευκαιρία για να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι αθλητές στην οικογένεια των Special Olympics.

Το Τοπικό Πρόγραμμα της Σκιάθου εντάσσεται στο ευρύτερο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas, που έχει ως στόχο την ανάπτυξή τους σε 21 πόλεις της χώρας μας, σε βάθος τριετίας, με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η Σκιάθος τίμησε τον ιδρυτή των Special Olympics αείμνηστο Ανδρέα Ποταμιάνο

Η κ. Άρτεμις Βασιλικοπούλου εθνική διευθύντρια των Special Olympics στη συνέχεια ευχαρίστησε και αυτή με την σειρά της το δήμο Σκιάθου, αλλά και τους αθλητές από το προπονητικό  τμήμα  των Τρικάλων και της Σκιάθου και μίλησε για  την χαρά του αθλητισμού και της συμμετοχής, αλλά και για τις ευκαιρίες να συμμετέχουν όχι μόνο σε τοπικούς, όχι μόνο σε περιφερειακούς ή εθνικούς, αλλά σε πανευρωπαϊκούς αγώνες, όπως έγινε πρόσφατα με αθλητές των Special Olympics που συμμετείχαν στους πανευρωπαϊκούς αγώνες της Μάλτας για πρώτη φορά.

Η Σκιάθος τίμησε τον ιδρυτή των Special Olympics αείμνηστο Ανδρέα Ποταμιάνο

Η Κατερίνα Ποταμιάνου κόρη του Ανδρέα Ποταμιάνου, συγκινημένη, αλλά και χαρούμενη που βρίσκεται στο αγαπημένο νησί του πατέρα της, αναφέρθηκε στην προσωπικότητά του και στο πάθος του για την γυμναστική λέγοντας ότι μέχρι τα 85 του αθλούνταν, ενώ πάντα παρότρυνε τα παιδιά του να συμμετέχουν σε αγώνες, που προάγουν τον ευγενή ανταγωνισμό. Σίγουρα μας βλέπει και τώρα νοιώθει ιδιαίτερα περήφανος είναι κλείνοντας ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά το Δήμο Σκιάθου για την τιμή που κάνει στο πρόσωπο του πατέρας της.

Η Σκιάθος τίμησε τον ιδρυτή των Special Olympics αείμνηστο Ανδρέα Ποταμιάνο

Τα Special Olympics Hellas ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics International, το οποίο εδώ και μισό αιώνα εκτείνεται σε 192 Χώρες ανά την Υφήλιο, έχοντας κεντρικό του στόχο την μέσω του αθλητισμού ένταξη στο κοινωνικό σύνολο σε συνθήκες σεβασμού και αξιοπρέπειας ατόμων με νοητική αναπηρία.

Η Σκιάθος τίμησε τον ιδρυτή των Special Olympics αείμνηστο Ανδρέα Ποταμιάνο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος