Ι. Πολυμενίδης: “Εφιαλτικός” ο φετινός χειμώνας της πανδημίας

«Εφιαλτικό» χαρακτήρισε το φετινό χειμώνα και πολύ δύσκολα τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας, ο Γιάννης Πολυμενίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του δήμου Βόλου,  με τους δεκάδες νεκρούς από την πανδημία.

«Το μόνο που συνέβαλλε και δεν γίναμε Μπέργκαμο, ήταν το γεγονός ότι είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα, είχαμε σχεδιάσει ταφικά τετράγωνα νέα και τώρα προχωράμε σε τέταρτη επέκταση, καθώς η αύξηση στον αριθμό των νεκρών ξεπερνά το 46% σε σχέση με το 2019. Μόνο στον Κούκο εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 1.400 ταφές μέσα στο 2021 και τις 1.500-1.600 στα υπόλοιπα κοιμητήρια του δήμου», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Πολυμενίδης.

Εξήγησε ότι οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων έζησαν απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, που δεν γνωρίζουν φυσικά οι πολίτες. «Μελετήσαμε ως διεύθυνση την κατάσταση και σχεδιάσαμε τις επεκτάσεις. Το 2019 στον Κούκο, το κεντρικό κοιμητήριο της πόλης είχαν γίνει 961 ταφές με τον Καλλικρατικό Δήμο να διαθέτει 32 κοιμητήρια».

Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2021 είχαν γίνει 1.273 ταφές στον Κούκο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.400 μέχρι το τέλος του χρόνου και τις 1.500 -1.600 στα άλλα κοιμητήρια του Δήμου. Αυτό σημαίνει  μία αύξηση της τάξης του 46% σε σχέση με το 2019. Πιστοποιημένες ταφές covid είναι 352 μέχρι σήμερα. «Τις αποκαλώ πιστοποιημένες, καθώς και λόγω των οδηγιών του υπουργείου, οι σοροί έχουν ειδική διαχείριση, κυρίως από το Νοσοκομείο που τις παραδίδει σε διπλό πλαστικό σάκο, αεροστεγή και υδατοστεγή. Το γραφείο τελετών τοποθετεί τη σορό  στο φέρετρο και το κλείνει με σιλικόνη ή το τυλίγει με νάιλον. Με αυτόν τον τρόπο  δεν εισέρχονται μέσα μικροοργανισμοί για να γίνει η αποστέωση. Οι νεκροί δεν θα αποστεωθούν άρα θα κρατήσει αυτό για χρόνια, γεγονός που δεσμεύει μόνιμες θέσεις. Γι’ αυτό κάνουμε επεκτάσεις και προσπαθούμε να είναι όλα διαμορφωμένα ανθρώπινα». Επιπλέον ο κ. Πολυμενίδης παρατήρησε ότι γενικότερα στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται μείωση γεννήσεων και εκτίμησε ότι η απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μας εκπλήξει.

Οι πράσινες ταφές

Παρατήρησε ότι θα μπορούσε πλέον να εξεταστεί και το ενδεχόμενο της πράσινης ταφής, καθώς η κλασσική ταφή απαιτεί και πολύ χώρο αλλά και κατασκευές από πάνω που εμποδίζουν την αποστέωση. Στην πράσινη ταφή που προτιμάται στο δυτικό κόσμο, η σορός θάβεται σε βιοδιασπώμενο σάκο και από πάνω φυτεύεται ένα δένδρο. «Δημιουργείται έτσι ένας πράσινος χώρος, ένα πράσινο κοιμητήριο με σεβασμό στους νεκρούς. Σε κάθε δένδρο μπορεί να τοποθετηθεί μία αναμνηστική πλακέτα με τα στοιχεία του νεκρού ή ό,τι άλλο επιθυμούν οι συγγενείς», εξήγησε. Σε ότι αφορά στην καύση, η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες χώρες που την έχουν υιοθετήσει σε ποσοστό 70-80%.

Ι. Πολυμενίδης: “Εφιαλτικός” ο φετινός χειμώνας της πανδημίας

Αξιοποίηση Κοιμητηρίου Ταξιαρχών

Το παλιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της πόλης και είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1996. Μέσα φιλοξενούνται γλυπτά και του Χαλεπά και άλλα μνημεία που έγιναν από σημαντικούς γλύπτες του προηγούμενου αιώνα. Όπως ανέφερε ο κ. Πολυμενίδης, το Κοιμητήριο των Ταξιαρχών το έχει παρουσιάσει σε διεθνή συνέδρια και έχουν γίνει και πολλές σημαντικές δημοσιεύσεις. «Θα θέλαμε να το μετατρέψουμε σε πάρκο μνήμης και ιστορίας της πόλης του Βόλου», επισήμανε, τονίζοντας ότι η πρότασή του για ανάπλασή του βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος