Η πανδημία και το ενεργειακό κόστος “γονάτισαν” τους εμπόρους της Μαγνησίας

Απογοητευμένοι και προβληματισμένοι οι έμποροι της Μαγνησίας από την κίνηση των καταστημάτων τους, με έναν στους τρεις να εκτιμά ότι είναι πιθανό να κλείσει η επιχείρησή του μέσα στο 2022 ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Τα συμπεράσματα προκύπτουν στο πλαίσιο δειγματοληπτικής έρευνας με θέμα «Εμπορική κίνηση εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων & Πρωτοχρονιάς 2021», που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Το 55% των εμπόρων απάντησαν ότι την εορταστική περίοδο πήγαν καλύτερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εκτιμούν ότι δεν υπάρχει διαφορά στην αγοραστική κίνηση τις Κυριακές του 2021 που έμειναν ανοιχτές, ενώ ένα 77% επισημαίνει ότι τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές δεν συνέβαλαν θετικά στις πωλήσεις της επιχείρησής τους.

Η πανδημία και το ενεργειακό κόστος “γονάτισαν” τους εμπόρους της Μαγνησίας

Επίσης τονίζουν σε ποσοστό 72% ότι οι πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά λόγω μίας σειράς παραγόντων, όπως το αυξημένο κόστος ενέργειας, η κακή ψυχολογία των καταναλωτών και λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και λόγω πανδημίας. Τέλος ένα 43% δηλώνει λίγο αισιόδοξο για την πορεία της επιχείρησής του μέσα στο 2022 και 11% καθόλου αισιόδοξο. Επιπλέον τονίζουν οι μισοί και πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ ένα 30% θεωρεί πιθανό να κλείσει η επιχείρησή του μέσα στο 2022. 

Η πανδημία και το ενεργειακό κόστος “γονάτισαν” τους εμπόρους της Μαγνησίας

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας απεστάλη σε όλα τα εγγραφόμενα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου ηλεκτρονικά και οι απαντήσεις των μελών μας ήταν ανώνυμες και εμπιστευτικές, προκειμένου να καταγραφεί η πληρέστερη εικόνα των αποτελεσμάτων και η αντικειμενικότητα της εμπορικής κίνησης. Για την υλοποίηση της έρευνας ανταποκρίθηκαν 98 αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις σε ερωτήσεις που αφορούσαν την εμπορική κίνηση της περιόδου συγκριτικά με την περσινή περίοδο ( περίοδος πανδημίας) και την περίοδο προ πανδημίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η διεξαγωγή και υλοποίηση ολοκληρωμένων ερευνών στον εμπορικό και επαγγελματικό κλάδο των κατά τόπων περιοχών αποτελεί το κύριο εργαλείο αξιολόγησης των συνθηκών και προσφέρει πληροφορίες για το σχεδιασμό αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων και την προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος