Η νέα θέση χωροθέτησης του σταθμού LNG θα εξεταστεί εκ νέου από την Επιστημονική Επιτροπή Φορέων

Νέα χωροθέτηση για τον σταθμό LNG στον Παγασητικό και ειδικότερα μεταξύ Σωρού και Κριθαριάς, προτείνει η Mediterranean Gas, η οποία είχε κατ’ ιδίαν επαφές με επιχειρηματίες, εκδότες και περιορισμένο κύκλο εκπροσώπων φορέων, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα.

Το ΤΕΕ είχε προσκληθεί και σε συνεννόηση με τα άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, αποφασίστηκε η ίδια να τους εκπροσωπήσει και να ενημερωθεί για τα σχέδια της Εταιρείας. Επισήμανε οτι η επιτροπή θα εξετάσει επιστημονικά τη νέα θέση χωροθέτησης και θα αποφανθεί σχετικά. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι “υπάρχει κενό στο θεσμικό πλαίσιο και ότι οι αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία του σταθμού LNG θα έπρεπε να εξετάζονται και να υπάρχει απόφαση και σε επίπεδο υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο”.

H Κ. Καπούλα ανέφερε ότι η Επιτροπή Επιστημονικών Φορέων είχε εμπεριστατωμένα αποκλείσει την προηγούμενη προτεινόμενη θέση στα Πευκάκια αλλά θα εξετάσει επιστημονικά τη νέα προτεινόμενη θέση που είναι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σωρού και Κριθαριάς, δηλαδή πρόσωπο με ένα λατομείο παλιό της ΑΓΕΤ, όπου δημιουργείται ένας μικρός κόλπος.

…Αλλάζουν τα δεδομένα με τη νεα χωροθέτηση. Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της πόλης, των επιστημονικών φορέων, η αλλαγή χωροθέτησης καθώς οι αντιδράσεις βασίστηκαν σε επιχειρήματα”, ανέφερε.

Η κ. Καπούλα εξήγησε ότι η νέα χωροθέτηση θα εξεταστεί “σε σχέση με θέματα της περιοχής μας… Εμείς θα ζητήσουμε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να εξεταστεί να λάβει η εταιρεία αδειοδότηση και από τις τοπικές υπηρεσίες”.

Η κ. Καπούλα ανέφερε ότι η Επιστημονική Επιτροπή δεν απέρριψε μέχρι τώρα συνολικά τη χωροθέτηση στον Παγασητικό αν και προβληματίστηκε. “Επιστημονικά ορθό είναι να εξετάσεις κάθε χωροθέτηση ξεχωριστά. Είτε αναφερόμαστε στη χωροθέτηση του δικαστικού μεγάρου είτε της μονάδας LNG. Αυτό που λέω δεν υποκρύπτει έμμεση αποδοχή να γίνει εκεί, αλλά αποτελεί ορθή επιστημονική μεθοδολογία. Θα θέσουμε πάλι τα ίδια αυστηρά κριτήρια και θα το δούμε”, τόνισε η κ. Καπούλα.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι άλλο η πολιτική θέση για ένα θέμα, με αφορμή την απορριπτική θέση δημιουργίας της μονάδας LNG από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και άλλο η επιστημονική θέση μιας αρμόδιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την κ. Καπούλα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ολοκληρώνεται σύντομα και θα κατατεθεί για έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο, όπως την ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. Τέλος επισήμανε ότι η Επιστημονική Επιτροπή Φορέων της Μαγνησίας θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα νέα στοιχεία και θα αποφανθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος