Η ΛΑΣ καταγγέλλει δημοτική αρχή Ζαγοράς για υλοτομία δάσους για εμπορία

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της ΛΑΣ, καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ζαγοράς-Μουρεσίου ότι επιθυμεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά την υλοτόμηση του δημοτικού δάσους χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Σημειώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Μαίου 2023 χωρίς να είναι στην ημερίδα διάταξη με παρεβρισκόμενους «συγκεκριμένους, άγνωστους στον ντόπιο πληθυσμό και λατόμους, εμπόρους καυσόξυλων, οι οποίοι παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και διεκδικούσαν τα προσυμφωνημένα».

Επισημαίνει ότι η στάση αυτή της δημοτικής αρχής έχει εξαγριώσει τους κατοίκους και τους ντόπιους υλοτόμους οι οποίοι αν και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να παρίστανται στη συνεδρίαση του Δ.Σ., όταν θα συζητούνταν το θέμα, εντούτοις ποτέ δεν κλήθηκαν. Τέλος η παράταξη της ΛΑΣ αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ζαγοράς-Μουρεσίου και καλεί τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις.

«Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ξεσκέπασαν τους σκοπούς της Δημοτικής Αρχής αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας πως βασικός σκοπός είναι να δώσουν για εμπορίατα δάση του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, αφήνοντας χωρίς ξύλα τους ντόπιους κατοίκους. Η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα και το κόστος των ξύλων όταν δίνεται για εμπορία και καταλήγει στα λαϊκά νοικοκυριά είναι τουλάχιστον 3πλάσιο από το κόστος που το προμηθεύονται οι ντόπιοι κάτοικοι. Η παράδοση των δημοτικών δασών σε ιδιώτες με σκοπό το εμπόριο, θα καταστρέψει το δάσος, αφού το κριτήριο είναι πλέον το κέρδος. Η επιβολή ΦΠΑ στα ξύλα που δικαιούνται οι ντόπιοι κάτοικοι θα αυξήσει επιπλέον το κόστος προμήθειας εξανεμίζοντας ακόμη και τα ψίχουλα της επιδότησης θέρμανσης στα φτωχότερα νοικοκυριά. Στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν και εξελίχθηκαν τραγελαφικές καταστάσεις που υποβαθμίζουν τον ήδη υποβαθμισμένο ρόλο του και υποτιμούν τη νοημοσύνη κατοίκων και Δημοτικών Συμβούλων. Με γνωστές τακτικές, η Δημοτική αρχή, προσπάθησε να περάσει την πρόταση της πρώτα στη Δ.Ε. Μουρεσίου για να γενικευτεί στη συνέχεια σε ολόκληρο το Δήμο, ενώ ακούστηκαν απόψεις όπως: να αυξηθεί η εγγύηση σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ώστε να μην μπορούν να συμμετέχουν οι ντόπιοι υλοτόμοι παρά μόνο μεγαλοεργολάβοι, να δοθεί πρώτα σε εμπορία το περίσσευμα των ατομικών αναγκών, διαμορφώνοντας εδαφος.

Εξάλλου, την προηγούμενη φορά που με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε τμήμα δημοτικού δάσους στην Τ.Κ. Πουρίου για εμπορία και η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε, αποκαλύφτηκε ότι δεν τηρήθηκαν ούτε οι όροι της ξύλευσης, αφού ο έμπορος έκοψε πολλαπλάσια ξύλα σε σχέση με την διαχειριστική μελέτη, καταστράφηκαν οι δρόμοι και δεν αποκαταστάθηκαν, ενώ και η Τ.Κ. Πουρίου πήρε απόφαση να μην ξαναβγεί δημοτικό τμήμα για εμπορία. Επίσης είναι πρόσφατο το γεγονός της καταπάτησης του Δημοτικού Δάσους στην Τ.Κ. Ζαγοράς από εργολάβο που δεν τήρησε τα όρια του δάσους που ανήκει στον Δήμου Βόλου και εισήλθε εντός των ορίων του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, κόβοντας λαθραία εκατοντάδες τόνους ξύλων με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, που για μία ακόμη φορά έκανε ότι «δεν είδε, δεν άκουσε»…

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο ξύλευσης του Δημοτικού Δάσους του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου με βασικό κριτήριο να δίνεται αποκλειστικά για τις ατομικές ανάγκες. Απαιτούμε η υλοτομία για τις ατομικές ανάγκες να πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους κατοίκους και ντόπιους υλοτόμους των Δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων. Για ένα τμήμα των ντόπιων κατοίκων και υλοτόμων είναι βασικός βιοποριστικός λόγος, αφού οι πηγές άλλων εισοδημάτων είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν επαρκούν. Κύριος άξονας είναι ότι τα δάση του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου δεν μπορεί να γίνονται εμπόρευμα, καθώς το Πήλιο αποτελεί βουνό που χρήζει προστασίας για τη βιοποικιλότητα και το ιδιαίτερο οικοσύστημα. Είναι δε, ιδιαίτερα σημαντικό για την διαβίωση του ντόπιου πληθυσμού, η επάρκεια σε φθηνή καύσιμη ύλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που για την περιοχή μας έχει μεγαλύτερη διάρκεια και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αποχωρήσαμεαπό τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα, καταγγέλλοντας τη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής ενώ δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τέτοιου είδους παιχνίδια στις πλάτες μας. Καλούμε τους κατοίκους και ντόπιους υλοτόμους του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου σε κινητοποίηση για να τους χαλάσουμε τα σχέδια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος