Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Καρδίτσας για τον προσωπικό γιατρό

«Οι τυμπανοκρουσίες του υπουργείου υγείας για την υποτιθέμενη μεγάλη ανταπόκριση και αποδοχή από τους πολίτες για το θεσμό του προσωπικού γιατρού, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, απλά την αντιστρέφουν για να κρύψουν την εμπορευματοποίηση της υγείας που θυσιάζεται στο βωμό του «κόστους-οφέλους» από τη μία και της κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία από την άλλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Καρδίτσας και Κέντρων Υγείας του νομού.

Υπενθυμίζει παράλληλα την πανυγειονομική απέργία στις 20 Οκτωβρίου και τη συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, αναφέρονται: “… Η ανυπαρξία γιατρών που δεν επαρκούν για τον πληθυσμό βαφτίζεται επιτυχία στην προσέλευση κόσμου που τάχα είναι «περισσότερος από τα αναμενόμενα»… η τιμωρία να πληρώνουμε επισκέψεις, φάρμακα και εξετάσεις βαφτίζεται «κίνητρο» για μειωμένη συμμετοχή στα έξοδα. Σε τι μειώνεται δηλαδή σε σχέση με το σήμερα η συμμετοχή? Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά μπαίνουν μία σειρά κόφτες στην πρόσβαση των ασθενών σε όλα αυτά, ξεκινώντας από τον διαμορφούμενο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Είναι ο πρώτος μοχλός για να κουμπώσουν στη συνέχεια τα πρωτόκολλα των ασφαλιστικών εταιρειών και του ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως «ιδιωτικός ασφαλιστικός οργανισμός»), περιορίζοντας την πρόσβαση στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων και στις εξετάσεις… Έτσι, λοιπόν, η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει έγκαιρα όλους τους απαιτούμενους γιατρούς που είναι απαραίτητοι, βαφτίζεται «παράταση της ευκαιρίας προς τους πολίτες για εγγραφή». Στην αντίθετη περίπτωση, όπως συμβαίνει σήμερα, απαραίτητες λειτουργίες, όπως ο οικογενειακός γιατρός, θα λειτουργεί ως κόφτης υπηρεσιών υγείας με εμπορευματοποίηση του αγαθού αυτού και οικονομική αφαίμαξη του λαού προς όφελος είτε των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του κράτους είτε των κερδών λίγων μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων… Τελικά, δεν υπάρχει κάποιος «έξυπνος ή έντεχνος» τρόπος ούτε με τον «προσωπικό γιατρό» της κυβέρνησης ΝΔ, ούτε με τον «οικογενειακό γιατρό» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να ξεπεραστεί το πρόβλημα της αποσάθρωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εξοπλισμό και επέκταση των υποδομών, αυξημένη κρατική χρηματοδότηση.

Διεκδικούμε:
• Κέντρα Υγείας με μόνιμο προσωπικό (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), με 24ωρη λειτουργία, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ.
• Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας. Επαναφορά στην εργασία των υγειονομικών σε αναστολή”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος