Γ. Τερζάκης: Χωρίς εμβολιασμό οδηγούμαστε σε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής

Με σαφή και αιχμηρό λόγο παρεμβαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας Γιώργος Τερζάκης, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κτηνοτροφικός κόσμος, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τη διαχείριση της ζωονόσου της ευλογιάς. Όπως τονίζει, οι πρόσφατες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις για τον κλάδο, παρά μόνο υποσχέσεις για νέες συζητήσεις.

Ο κ. Τερζάκης επισημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σχεδόν δύο μήνες στους δρόμους, με τα μπλόκα να προκαλούν προβλήματα αλλά και κινδύνους, τόσο στους ίδιους όσο και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η αποχώρηση από τα μπλόκα, με τελευταίο σταθμό ένα συλλαλητήριο στη Λάρισα, χωρίς όμως να σημαίνει εγκατάλειψη του αγώνα.

Κεντρικό ζήτημα παραμένει η ευλογιά των αιγοπροβάτων. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική μη εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ασθένεια που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή και όταν εντοπιστεί, το κοπάδι είναι ήδη κατεστραμμένο. Όπως σημειώνει, για όλες τις άλλες ασθένειες υπάρχει πρόληψη μέσω εμβολίων, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δεν δίνεται ούτε εμβόλιο ούτε σαφές σχέδιο αντιμετώπισης, με αποτέλεσμα μαζικές θανατώσεις ζώων και οικονομική καταστροφή.

Ο Γιώργος Τερζάκης θέτει και το ζήτημα των αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι τα ποσά που ανακοινώνονται δεν επαρκούν για να ξαναστηθεί η παραγωγή. «Μιλάμε για επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι χωρίς ζώα δεν υπάρχει ούτε γάλα ούτε κρέας, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και τις τιμές στο ράφι, επιβαρύνοντας τελικά τον καταναλωτή

Παράλληλα, εκφράζει την έντονη δυσπιστία του για τον αποκλεισμό των ιδιωτών κτηνιάτρων και τις αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ επιστημόνων, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση των κοπαδιών τους. Προειδοποιεί, τέλος, ότι αν δεν δοθούν άμεσα ουσιαστικές λύσεις, ο κλάδος θα εξετάσει και τη νομική οδό, αν και –όπως λέει– αυτή αποτελεί την έσχατη επιλογή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος