Γ. Σταθάκης: Οι βασικές υποδομές πρέπει να είναι σε δημόσιο έλεγχο

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ και Υπεύθυνου Επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργο Σταθάκη, και μελών ομάδας εργασίας και του Διευθυντή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΘΕ), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας. Ο πρώην υπουργός υπενθύμισε ότι σε συνθήκες μνημονίων και ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε ώστε να στηρίξει τις επιχειρήσεις, παρά την κριτική των αντιπάλων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΒΣΘΕ εξέφρασαν την μεγάλη ανησυχία τους για το ενεργειακό κόστος, ενώ ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι το ενεργειακό μοντέλο που ακολουθήθηκε στη χώρα μας οδήγησε στην ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Το μοντέλο που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχο με αυτό που ακολούθησε η Ισπανία, για παράδειγμα, με πλαφόν στην τιμή της ενέργειας αντί να επιδοτεί την κερδοσκοπία όπως στη χώρα μας λειτούργησε προς όφελος της οικονομίας, των νοικοκυριών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε έμφαση στο ρόλο των εταιρειών έντασης τεχνολογίας, που ήδη παράγουν το 3% του ΑΕΠ της χώρας και στη σύνδεση της τεχνολογίας με τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα σημαντικό στην περιοχή μας και έγινε σαφές ότι τέτοιες επιχειρήσεις αποτελούν προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναγνωρίσθηκε ότι έγινε πολύ καλή δουλειά επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον εκσυγχρονισμό των εργαλείων ανάπτυξης, ενω συζητήθηκε το πρόβλημα της πολυπλοκότητας των διαδικασιών και εξηγήθηκε ότι πολλά από αυτά αποτελούν τις απόρροια Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αφορούν στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Όσον αφορά στα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, ο πρώην υπουργός Γ. Σταθάκης τόνισε ότι η ανάπτυξη των ΜμΕ και όχι το κλείσιμό τους αποτελεί στρατηγικό στόχο του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό θα αξιοποιηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα που ιδρύθηκε στην 1η κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Πιστεύουμε“, συνέχισε ο πρώην υπουργός, “ότι οι ΜμΕ είναι δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να στηρίξουμε τον δυναμισμό τους, καταπολεμώντας παράλληλα τη μαύρη εργασία και τη φοροδιαφυγή“.

Ο πρώην υπουργός έφερε πολλά παραδείγματα ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας επί ΣΥΡΙΖΑ όπως τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, η διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για το χωροταξικό σχεδιασμό , μέσα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών (45% ενώ ήταν μόλις στο 1%) και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου (90% ενώ ήταν στο 25%). Τονίστηκε ακόμη ότι κακώς συρρικνώθηκε η αμυντική βιομηχανία επί ημερών ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τέλος, είπε οτι ο πρώην υπουργός παραμένει πιστός και αμετακίνητος στην διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο των βασικών υποδομών όπως π.χ. ο ΟΛΒ και θα συμφωνούσε μόνο σε επικερδείς για το δημόσιο μερικών παραχωρήσεων κατά περίπτωση. Η σύνδεση του λιμένα με το σιδηρόδρομο και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών είναι απαραίτητη και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει την πολύ επιτυχημένη και κερδοφόρα ανάπτυξη του ΟΛΒ που είναι εξάλλου και ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της Μαγνησίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος