Γ. Σαχαρίδης: Επέκταση δικτύου μετρητών αερορύπανσης και μέτρηση νέων ρύπων (ηχητικό)

Επεκτείνεται με την τοποθέτηση νέων μετρητών, αλλά και μέτρηση περισσοτέρων στοιχείων, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελέγχου της αερορύπανσης που υλοποιεί η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεώργιο Κ.Δ. Σαχαρίδη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο Βόλο είχαν τοποθετηθεί 12 μετρητές, που κατέγραφαν μόνο τα μικροσωματίδια, ενώ πλέον έχουν προστεθεί πιο σύγχρονες μετρητικές μονάδες που μετρούν για παράδειγμα το μεθάνιο, οξείδια του αζώτου, οξείδια του θείου κ.α.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Σαχαρίδης, το δίκτυο μετρητών ήδη έχει επεκταθεί στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και θα τοποθετηθούν επίσης μετρητές σε Βελεστίνο και Άγιο Γεώργιο και Αγριά.

Δίκτυο μετρητών έχει τοποθετηθεί και στην πόλη της Λάρισας τόσο σε εξωτερικούς χώρους, όσο και εσωτερικούς, διότι μερικές φορές η ποιότητα του αέρα μέσα στις κατοικίες είναι προβληματική. Επιπλέον, γίνονται δοκιμαστικές πτήσεις με drones, που είναι εξοπλισμένα με μετρητές και συλλέγουν στοιχεία αναφορικά με άλλους ρύπους, αλλά και για την πιστοποίηση μιας πηγής ρύπανσης, ειδικά όταν υπάρχει ένα φαινόμενο ρύπανσης σε εξέλιξη, εξήγησε ο κ. Σαχαρίδης. “Στο πλαίσιο της έρευνας είμαστε στο στάδιο των δοκιμών αναφορικά με τα drones, ενώ σε ότι αφορά τις μετρήσεις των άλλων ρυπαντών δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για ανάλυση, καθώς πρόσφατα ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Σύντομα πάντως θα αποτυπωθούν και αυτές διαδικτυακά στον ιστότοπο http://greenyourair.org/gr/chartsgr/volos”.

Επιπλέον ο κ. Σαχαρίδης διαβεβαίωσε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα μέτρησης των ρύπων που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια συνεχίζεται κανονικά και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σταθερά, καθώς η αναγνωρίζεται η καλή ερευνητική εργασία. “Μην στενοχωριέστε. Το δίκτυο θα υπάρχει και θα μετρά, μέχρι να καθαρίσει από ρύπους η πόλη του Βόλου”, επισήμανε ο κ. Σαχαρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος