Γ. Πλακιωτάκης σε Ζ. Μακρή: «Αναβαθμίζεται σε Λιμενικό Τμήμα το Φυλάκιο του Αγ. Ιωάννη»

Μετά από συντονισμένες, μεθοδευμένες και πολύμηνες προσπάθειες της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή, ο ΥπουργόςΝαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε την κ. Μακρή, ότι το ζήτημα της αναβάθμισης του Λιμενικού Φυλακίου του Αγ. Ιωάννη Μουρεσίου Μαγνησίας σε Λιμενικό Τμήμα έχει, πλέον, ωριμάσει και θα λυθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, το οποίο και θα συνεδριάσει εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. 

Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή, είχε, αρχικώς, συναντηθεί με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Πλακιωτάκη, στις  31 Αυγούστου 2022 και του είχε θέσει το εύλογο του αιτήματος της αναβάθμισης του λιμενικού Φυλακίου σε Τμήμα για την αποτελεσματικότερη εποπτεία και έλεγχο στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

 Τόσο η κ. Μακρή όσο και οΠρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θεσσαλίας, Φθιώτιδας & Βορείων Σποράδων κ. Φίλιππος Ραγάζος καθώς και ο Αντιπρόεδρος κ. Απόστολος Τριαντάρης, που την συνόδευαν, ζήτησαν την συμβολή του Υπουργού αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, που παρευρίσκονταν στην συνάντηση, για την θετική εξέταση του αιτήματος, αναπτύσσοντας, εξαιρετικά αναλυτικά, την αναγκαιότητα τη ςλειτουργίας του φυλακίου ως Λιμενικό Τμήμα. 

Σημείωσαν, δε, το σημαντικό του ζητήματος αυτού καθώς το αίτημα είναι πάγιο και καθολικό, τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των τοπικών φορέων. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των λιμενικών τόνισαν ότι, με την κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού, στον Άγιο Ιωάννη, το 2014, και την μετατροπή του σε Λιμενικό Φυλάκιο, δεν υπάρχει, έως και σήμερα, ουσιαστική εποπτεία κατά μήκος (60 χλμ)  του παραλιακού μετώπου του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Όλο αυτό το διάστημα, η περιοχή καλύπτεται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, το οποίο ωστόσο απέχει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο αντίδρασης και καθιστώντας, ουσιαστικά,αναποτελεσματική την όποια αναγκαία επέμβαση. 

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη περιοχή δεν λειτουργεί αστυνομικό τμήμα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για ουσιαστική εποπτεία στις ακτές της Ανατολικής  Μαγνησίας, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, ενώ, παράλληλα, λειτουργεί και αλιευτικό καταφύγιο, το οποίο εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό σκαφών. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η έως τώρα λειτουργία του ως λιμενικό φυλάκιο και η αδυναμία του να ανταπεξέλθει στις βασικές λειτουργίες έχει επιφέρει δικαιολογημένη ανησυχία στην τοπική κοινωνία αλλά και στους αλιείς της περιοχής. Ο κ. Πλακιωτάκης είχε ακούσει, τότε, με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, τα τεθέντα και συμφώνησε όχι μόνο για το εύλογο αλλά και για το ουσιώδες του αιτήματος. Δεσμεύθηκε δε για την επίλυσή του και έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Γ. Αλεξανδράκη, να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις δέουσες ενέργειες ώστε το αίτημα να καταστεί ώριμο δεδομένου ότι πληρούνται όλες οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την θετική αξιολόγησή του από το Συμβούλιο  Επιτελικού Σχεδιασμού.

Έκτοτε, οι συναντήσεις της Υφυπουργού τόσο με τον Υπουργό Ναυτιλίας όσο και με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, στις 11 Οκτωβρίου 2022, στις 9 Νοεμβρίου 2022, στις 30 Νοεμβρίου2022 και στις 14 Δεκεμβρίου 2022 καθώς και οι συχνές τηλεφωνικές τους επικοινωνίες είχαν ως αντικείμενο την τάχιστη και πλήρη σύνταξη του φακέλου της αναβάθμισης του λιμενικού φυλακίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος