Γ. Κωτσός: Να δοθεί λύση για τους Καρδιτσιώτες βαμβακοπαραγωγούς που έμειναν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης

Με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρη Μελά επικοινώνησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με κύριο θέμα συζήτησης το πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στο οποίο εισάγονται υποχρεωτικά οι έλεγχοι με τη μέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης (monitoring) για το σύνολο των ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ελέγχου το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά στον Νομό Καρδίτσας και τόνισε στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση καθώς το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αγροτικό κόσμο.

«Η ενεργειακή κρίση η οποία μαστίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο των τιμών, αλλά και την νέα καλλιεργητική περίοδο η οποία ξεκινάει κάνουν τα πράγματα αρκετά δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής που ασχολείται με την καλλιέργεια βάμβακος. Εκατοντάδες αγρότες βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Καρδίτσας, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι χαλαζόπληκτοι, δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας», σημείωσε στον κ. Μελά ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής.

Επιπλέον, ο κ. Κωτσός τόνισε στον κ. Μελά πως πρέπει να δοθεί άμεση λύση έτσι ώστε να πληρωθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς με το πρόγραμμα αυτό ελέγχονται μέσω δορυφόρου οι καλλιεργημένες εκτάσεις, λαμβάνοντας φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο τις οποίες στέλνει στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχει κάποια μικρή απόκλιση με βάση τις δηλωθείσες εκτάσεις, να κλειδωθούν τα ΑΦΜ των αγροτών και να μείνουν εκτός πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρης Μελάς, ενημέρωσε τον κ. Κωτσό πως είναι ενήμερος του προβλήματος του οποίου έχει δημιουργηθεί και ότι έχει προγραμματιστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το επόμενο διάστημα να γίνει διαχωρισμός των αγροτεμαχίων που εμφανίζονται ως προβληματικά με όσα διαθέτει στο ΑΦΜ του ο κάθε δικαιούχος έτσι ώστε να μπορέσει να πληρωθεί για τα υπόλοιπα τα οποία δεν εμφανίζουν αποκλίσεις με βάση τις δηλωθείσες εκτάσεις. Τέλος, ο κ. Μελάς ενημέρωσε τον κ. Κωτσό ότι οι πληρωμές αυτές θα πραγματοποιηθούν με την επόμενη δόση πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου του Νομού Καρδίτσας, επικοινώνησε επίσης και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αντρέα Λυκουρέντζο. Κατά την επικοινωνία του με τον κ. Λυκουρέντζο ο κ. Κωτσός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών έτσι ώστε να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε τον κ. Κωτσό ότι οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για όσους έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές προχωράνε με αρκετά γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε διάστημα ενός μήνα και να πληρωθούν με τις επόμενες πληρωμές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος