Φοβερές εμπνεύσεις από φοιτητές αρχιτεκτονικής για τους κόμβους του Βόλου

Ολοκληρώθηκε ο φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ που προκήρυξε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα αποτελέσματα μπορεί κάποιος να δει στον ιστότοπο.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτητές αρχιτεκτονικής και είχε θέμα την αναδιαμόρφωση των νησίδων στους κυκλικούς κόμβους Τελωνείου και Δημαρχείου στο κέντρο του Βόλου. Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν να προταθούν ευρηματικοί τρόποι χρηστικής και νοηματικής ενεργοποίησης των κυκλικών νησίδων.
Κατατέθηκαν 72 προτάσεις τις οποίες αξιολόγησε κριτική επιτροπή από 10 διακεκριμένους επιστήμονες και από τον συμψηφισμό των επιλογών των κριτών προέκυψαν τα 3 πρώτα βραβεία και οι 5 έπαινοι.

Φοβερές εμπνεύσεις από φοιτητές αρχιτεκτονικής για τους κόμβους του Βόλου

Η συμμετοχή που απέσπασε το 1ο βραβείο είναι της Σωτηρίας Κίτσου (φοιτήτρια Ε.Μ.Π.) και πρόκειται για μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη και υποβλητική πρόταση ενός υπόσκαφου λαβύρινθου μικρών χώρων εκθέσεων και προβολών. Οι νησίδες καλύπτονται από έναν ελαφρά υπερυψωμένο δίσκο με οπές φωτισμού και πρόσβασης που παραπέμπει αμυδρά σε αρχαίο τύμβο. Η λιτή και αινιγματική επιφάνεια των νησίδων κάνει ακόμη πιο δραστικές τις κρυμμένες υπόγειες διατάξεις και την λυτρωτική τους σύνδεση με το υπέδαφος, απέναντι στην υπέργεια κυριαρχία των αυτοκινήτων και στη φρενήρη κίνησή τους.

Φοβερές εμπνεύσεις από φοιτητές αρχιτεκτονικής για τους κόμβους του Βόλου

Το 2ο βραβείο κέρδισε η συμμετοχή του Δημήτρη Στεφανάκη (απόφοιτος Π.Θ., μεταπτυχιακός φοιτητής Ε.Μ.Π.), με την πρόταση μιας υπερυψωμένης κατασκευής που επιτρέπει στους επισκέπτες την επιλεκτική θέαση του βουνού ή της θάλασσας. Αυτός ο μηχανισμός κίνησης και καδραρίσματος επισημαίνει τις δύο κοιτίδες του Βόλου, το Πήλιο και τον Παγασητικό, και μαζί τον άξονα γη-ουρανό ως τις συντεταγμένες με τις οποίες πρέπει να συντονιστεί εκ νέου η πόλη και να νοηματοδοτήσει το μέλλον της. Παράλληλα, η πεζογέφυρα-παρατηρητήριο προσφέρει ένα ασυνήθιστο αρχιτεκτόνημα που παραπέμπει σε απλωμένα σεντόνια που τα φουσκώνει ο αέρας.

Φοβερές εμπνεύσεις από φοιτητές αρχιτεκτονικής για τους κόμβους του Βόλου

Τέλος, το 3ο βραβείο δόθηκε στον Δημήτριο Ντούπα (φοιτητής T.U. Delft) για την πρόταση ενός εντυπωσιακού γλυπτού που αναδύεται από μια υδάτινη επιφάνεια. Η κυψελωτή σφαιρική κατασκευή θα είναι φτιαγμένη από ένα καινοτόμο υλικό ικανό να δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Το γλυπτό αυτό, θυμίζοντας σφουγγάρι αλλά και δέντρο, λειτουργεί κυριολεκτικά και συμβολικά ως καθαρτήριος μηχανισμός και ως επισήμανση της οξείας ρύπανσης του Βόλου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια συναρπαστική αισθητική προσθήκη στο αστικό τοπίο.

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα οργανώσει εντός των επόμενων μηνών έκθεση για να παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης αυτές οι ριζοσπαστικές δυνατότητες για έναν άλλο Βόλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος