Φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θερινό σχολείο καινοτομίας στην Πορτογαλία

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΗΜΜΥ), και συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης (http://ctll.e-ce.uth.gr) συνδιοργάνωσε και συμμετείχε σε εβδομαδιαίο θερινό σχολείο με αντικείμενο την καινοτόμα σκέψη. Το θερινό σχολείο φιλοξενήθηκε από τις 22 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Πανεπιστήμιο του Aveiro στην Πορτογαλία με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Συμμετείχαν 26 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Lodz (Πολωνία), το Πανεπιστήμιο του Tallinn (Εσθονία), το Πανεπιστήμιο του Aveiro (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο ULSIT (Βουλγαρία), και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετείχαν 6 φοιτητές του ΤΗΜΜΥ, οι Μαρία Παπαδοπούλου, Αθηνά Τσιάρδα, Ελευθερία Χίνη, Νίκος Καραγεώργος, Δημήτρης Ντούβλης, και Χρήστος Κυριάκος.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε διεθνείς ομάδες, να ανταλλάξουν ιδέες, και να σκεφτούν δημιουργικά για να εισάγουν λύσεις σε δύσκολα προβλήματα του σημερινού κόσμου όπως τη βιώσιμη κινητικότητα, τον περιορισμό της ρύπανσης, την “πράσινη” σκέψη, τον “πράσινο” τουρισμό, και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Οι φοιτητές σχεδίασαν και παρουσίασαν καινοτόμες δράσεις εφαρμόζοντας τη σχεδιαστική σκέψη, μια διαδικασία σχεδιασμού που προσφέρει δυνατότητες για την εισαγωγή λύσεων σε δύσκολα προβλήματα, ακόμη και όταν αυτά φαίνονται δυσεπίλυτα με την πρώτη ματιά. Η σχεδιαστική σκέψη βασίζεται στην ενσυναίσθηση, την επικοινωνία, τον ιδεασμό ή καταιγισμό ιδεών, και την αξιολόγηση πρωτοτύπων συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση προβλημάτων και των αναγκών των ομάδων που επηρεάζονται από αυτά. Οι λύσεις των φοιτητών περιλάμβαναν ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες για εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα, για ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της μετακίνησης με βιώσιμα μέσα όπως το ποδήλατο, για διευκόλυνση των καταναλωτών στην επιλογή βιώσιμων υπηρεσιών τουρισμού μέσω της ενημέρωσης για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, και για κατανόηση εννοιών βιώσιμης παραγωγής τροφίμων που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Ομ. Καθηγητής του ΤΗΜΜΥ Ηλίας Χούστης, ενώ οργανωτικά υπεύθυνη είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ίδιου τμήματος Χαρίκλεια Τσαλαπάτα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ