Ευαισθητοποίηση του κοινού για την αστεγία στο Βόλο

Ημερίδα  διοργάνωσε σήμερα ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου με θέμα «Αστεγία και Προκατάληψη». Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πρωταρχικός σκοπός του ξενώνα αστέγων είναι η υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε δυσμενή συνθήκη. Βασικό εργαλείο στην επίτευξη του, αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το φαινόμενο της αστεγίας μέσω δράσεων ενημέρωσης.Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται τα άτομα με άμεσο πρόβλημα στέγασης, που στερούνται οικονομικούς και κοινωνικούς πόρους, ώστε να εξασφαλίσουν χώρο διαμονής και τα βασικά μέσα επιβίωσης. Πολλές φορές, οι άστεγοι διακατέχονται από συναισθήματα περιφρόνησης, βιώνοντας ακραία τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι δυσκολίες και τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν καθημερινά κατά την διαβίωση τους, οδηγούν στην αποστέρηση από θεμελιώδη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Επίσης, η απομάκρυνση από τον οικογενειακό κύκλο, η απουσία άτυπων δικτύων και η δυσκολία επανένταξης στην εργασία εμβαθύνουν το άτομο στην χρόνια αστεγία με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της κοινωνίας σε ενταγμένους και αποκλεισμένους.

Η υψηλή συγκέντρωση αρνητικών χαρακτηριστικών αυτής της ομάδας, προσδίδει μια αρνητική ταυτότητα και οδηγεί πολλές φορές την κοινότητα σε εσφαλμένο κοινωνικό σχεδιασμό έχοντας υιοθετήσει τα κυρίαρχα στερεότυπα.

Έχοντας εις γνώση την παραπάνω προσέγγιση, αναγκαία κρίνεται η εις βάθος μελέτη των αιτιών που οδηγούν στην υιοθέτηση στερεοτυπικών αντιλήψεων. Οι προκαταλήψεις είναι αυτές που εμποδίζουν την κοινότητα και τους εμπλεκόμενους των υπηρεσιών να προσεγγίσουν το κοινωνικό φαινόμενο της αστεγίας στην πραγματική του διάσταση.

Εργαλείο αυτής της προσπάθειας θα αποτελέσει η συνεχής ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση από το κράτος πρόνοιας για το εν λόγω φαινόμενο προς όλες τις κατευθύνσεις μέσω ριζοσπαστικών παρεμβάσεων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ