Ερώτηση του ΚΚΕ για τις πρόσφατες καταστροφές καλλιεργειών στο Δήμο Παλαμά

Ερώτηση για τις πρόσφατες καταστροφές καλλιεργειών στο Δήμο Παλαμά κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η σχετική Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και η χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν στις 18/7/2021 στην περιοχή του Δήμου Παλαμά της Π.Ε. Καρδίτσας είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές αφορούν σε πάνω από 10 χιλιάδες στρέμματα. Οι αγρότες κυριολεκτικά πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, αφού μένουν χωρίς παραγωγή και φυσικά χωρίς εισόδημα, ενώ τα υπέρογκα καλλιεργητικά έξοδα που κατέβαλαν, έρχονται να σφίξουν περαιτέρω τη θηλιά των χρεών τους.

Σημειώνουμε πως αντίστοιχες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής είχαν γίνει προ μηνός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως οι αγρότες και οι καλλιέργειες τους είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, αφού δεν μεριμνούν για τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων (αντιχαλαζική προστασία, αντιπλημμυρική προστασία) παρόλο που στην εποχή μας υπάρχουν οι σύγχρονες δυνατότητες, επιστημονικές και τεχνολογικές για πρόληψη και προστασία της αγροτικής παραγωγής. Και οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους.

Συγχρόνως όμως οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει κανονικά και για το σύνολο των καταστροφών, δίνοντας ψίχουλα και αυτά με μεγάλη καθυστέρηση. Μάλιστα ο εμπαιγμός και η κοροϊδία από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ φτάνει έως το σημείο, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες, να μην έχουν ελεγχθεί ακόμα οι ενστάσεις των αγροτών για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ από τις καταστροφές της παραγωγής τους την περσινή χρονιά λόγω του «Ιανού». Ενστάσεις που στην ουσία παραπέμφθηκαν στις καλένδες. Ενώ ακόμα περιμένουν οι εκατοντάδες αγροκτηνοτρόφοι τις «άμεσες και δίκαιες» αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

1.Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσει γρήγορα και δικαίως αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

2.Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να εξασφαλιστεί η αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους, νόσους χωρίς καθυστερήσεις. Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με όλο το αναγκαίο προσωπικό.

3.Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής, αντιπλημμυρική αλλά και αντιχαλαζική προστασία.

4.Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωση τους από τις ζημιές.

5.Να αναπληρωθεί άμεσα τι χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος