Ερώτηση Κ. Παπανάτσιου για την επένδυση του LNG στο Βόλο

Να δοθούν απαντήσεις για την αδειοδότηση και εγκατάσταση της  μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βόλο, “που έχει προκαλέσει ανασφάλεια τους πολίτες”, όπως αναφέρει, ζητά με την χθεσινή ερώτησή της η βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα τελευταία δημοσιεύματα που θέλουν αλλαγή της χωροθέτησης του έργου ενώ κατατίθεται και η πρόσφατη απόφαση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το έργο, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η διεθνής πρακτική αποκλείει την εγκατάσταση τέτοιων πλωτών σταθμών πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές.»

Η Βουλευτής επισημαίνει ότι σε προηγούμενες προσπάθειές της μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να λάβει γνώση για τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια του έργου και την φιλικότητά του προς το περιβάλλον, τα σχετικά έγγραφα παρακρατήθηκαν από το ΥΠΕΝ για λόγους «επιχειρηματικού απορρήτου».

Με βάση τα παραπάνω, η Βουλευτής θέτει τα παρακάτω ερωτήματα στον Υπουργό Περιβάλλοντος:

  1. Έχει κατατεθεί αίτημα τροποποίησης της χωροθέτησης της συγκεκριμένης επένδυσης; Αν ναι σε ποιο σημείο χωροθετείται;
  2. Έχει δοθεί Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τη νέα χωροθέτηση;
  3. Με ποια κριτήρια η ΡΑΕ αξιολόγησε τις απαντήσεις που έλαβε ως προς την ασφάλεια του έργου για την αρχική χωροθέτηση επαρκείς (έστω και αν είναι αρχικό το στάδιο αδειοδότησης) όπως αναφέρει στο υπ αριθμ. 93952/6.4.2022 έγγραφό της, ενώ η Επιστημονική Κοινότητα και η Διεθνής πρακτική εγείρει σημαντικές αντιρρήσεις και αποκλείει την χωροθέτηση τέτοιων πλωτών σταθμών πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές.
  4. Θεωρείται ασφαλής για την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον η νέα χωροθέτηση από τη ΡΑΕ; Αν ναι με ποια κριτήρια;
  5. Έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος