Έρευνα για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στη Νοτιοδυτική Θεσσαλία

Οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στη Θεσσαλία καταρτίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον επικεφαλής του ερευνητικού έργου καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε τη σύμβαση προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα με τίτλο: «Εκτίμηση – Ανάλυση Κινδύνου Κατολισθητικών Φαινομένων και Προτάσεις Αντιμετώπισης – Διαχείρισης στη Νότιο – Δυτική Θεσσαλία».

Μέσα από τη διερεύνηση των γεωμορφολογικών, γεωλογικών, γεωτεχνικών, γεωδυναμικών, υδρομετεωρολογικών και  περιβαλλοντικών δεδομένων, η εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα  του ΕΚΠΑ θα εκτιμήσει και  θα  αναλύσει τον  κίνδυνο από κατολισθητικά φαινόμενα στη Νοτιοδυτική Θεσσαλία έτσι ώστε να προταθεί  σε μίκρο και μάκρο κλίμακα η κατάλληλη διαδικασία διαχείρισής τους και να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο οι επιπτώσεις τους.

Ο κ. Λέκκας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “η έρευνα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που μετρά 7 δεκαετίες, αφού από το 1950 μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί πολλές κατολισθήσεις κυρίως στον ορεινό όγκο της Πίνδου και στον ορεινό όγκο της Νότιας Θεσσαλίας σε Δομοκό και Όθρυ. Αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν πιο μειωμένα, στο Πήλιο, τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Στη θεομηνία του Ιανού, τα κατολισθητικά φαινόμενα ανήλθαν σε 300 περίπου, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και  γεωδυναμικών φαινομένων”.

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος του  νέου ερευνητικού έργου είναι: “Αφενός να καταγράψουμε τις θέσεις εκδήλωσης των φαινομένων διαχρονικά, να μελετήσουμε κάθε θέση κατολίσθησης ξεχωριστά  και να προτείνουμε έργα αντιμετώπισης με καινοτομία, αποτελεσματικότητα, μικρό οικονομικό κόστος και μικρές  επιβαρύνσεις στο περιβάλλον. Αφετέρου  να μπορέσουμε να θέσουμε τις προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου  να μειωθεί στο μέλλον ο  υφιστάμενος κατολισθητικός κίνδυνος, ο οποίος ταλανίζει περιοχές και εκδηλώνεται σε οδικούς άξονες και οικιστικούς χώρους. Στόχος μας είναι,  όλες οι παρεμβάσεις και τα έργα  υποδομών που θα κάνουμε στο εξής να είναι ασφαλή και περισσότερο ανθεκτικά στα κατολισθητικά φαινόμενα. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 8 μήνες περίπου και στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της”.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 η Περιφέρεια είναι έτοιμη να εντάξει νέα έργα, μελέτες, ελέγχους και επιμορφωτικές δράσεις σε συνεργασία με την  ακαδημαϊκή και σχολική κοινότητα. «Έχουμε  στρατηγική και ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για να φτάσουμε στην ουσία του προβλήματος και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κρίσεων», τόνισε.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος