Επιστρέφουν στα καθήκοντά τους 40 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί του Νοσοκομείου Βόλου (ηχητικό)

Αν και ακόμα δεν έχουν λάβει όλοι την Κοινή Υπουργική Απόφαση που να τους ενημερώνει και να τους καλύπτει να ξεκινήσουν εργασία μετά από 16 μήνες υποχρεωτικής αναστολής εργασίας, μετά την άρνηση να εμβολιαστούν για την Covid-19, οι 50 περίπου υγειονομικοί του Νοσοκομείου Βόλου ξεκίνησαν από την Πρωτοχρονιά να εμφανίζονται στο Νοσοκομείο. Πρόκειται για πέντε (5) γιατρούς και 40 νοσηλευτές καθώς και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων.

Μιλώντας με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας, Νίκο Χαυτούρα και ζητώντας ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με την επιστροφή των συναδέλφων του στο Νοσοκομείο του Βόλου, τόνισε ότι το μέτρο ήταν πέρα για πέρα εκδικητικό, οδηγώντας τους σε πολλές των περιπτώσεων στην απόλυτη ανέχεια και στην περιθωριοποίησή τους.

Ο κ. Χαυτούρας, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έδωσε την μάχη της πανδημίας και πάρα τα προβλήματα και της τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανταποκρίθηκε πέραν του αναμενόμενου και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνοντας το ανθρωπίνως δυνατό.

Η ΚΥΑ για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Η  ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31/12/2022 δίνει τη δυνατότητα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς  να επιστρέψουν στην εργασία τους με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95), με διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.
Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών, ενώ η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
Τέλος, ο Προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος