Επιστολή Κολυνδρίνη σε Λυκουρέντζο για το θέμα της ακαρπίας

Μετά από συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κας Δωροθέας Κολυνδρίνη με εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, αναφορικά με το μείζον θέμα της συνεχιζόμενης ακαρπίας των ελαιόδεντρων της περιοχής, απεστάλη σήμερα κατεπείγουσα σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, κοινοποιούμενη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό, με τα αντίστοιχα στατιστικά και μελετητικά στοιχεία, για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών και τη λήψη σχετικών μέτρων. Ειδικότερα στην επιστολή της αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησής μου με εκπροσώπους των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής μας (Α.Σ. Πηλίου και Σποράδων, Α.Σ. Δράκειας κλπ.), που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια της ελιάς σας μεταφέρω το κατεπείγον αίτημά τους περί αποζημίωσής τους λόγω της συνεχιζόμενης ακαρπίας στα ελαιόδεντρα της περιοχής της Μαγνησίας και των Σποράδων, και δη της ανατολικής Μαγνησίας.

Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν το βασικότερο άξονα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και επιβίωσης των κατοίκων της περιοχής της Μαγνησίας και των Σποράδων, καλλιεργούνται επί αιώνες και μεγάλο μέρος της παραγωγής τους εξάγεται ή εμπορεύεται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Όπως ήδη γνωρίζετε από προηγούμενη επιστολή μου, το φαινόμενο της ακαρπίας των ελαιόδεντρων παρατηρείται εδώ και δύο συνεχόμενα έτη. Ως εκ τούτου, η παραγωγή των ελαιών στην περιοχή μας έχει δεχθεί μεγάλο και διαρκές πλήγμα, πέραν του γεγονότος των ιδιαιτέρως χαμηλών τιμών της αγοράς, του υψηλού ανταγωνισμού με προϊόντα τρίτων χωρών και της επικρατούσας πανδημικής κρίσης. Οι παραγωγοί έχουν έρθει πλέον αντιμέτωποι με τις ραγδαίες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της εναλλαγής της θερμοκρασίας και των κλιματολογικών συνθηκών που επιτείνουν την ακαρπία στα ελαιόδεντρα.

Στις Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κατά την ελαιοκομική περίοδο 2021-2022 ενώ αναμενόταν μια καλή έως πλούσια παραγωγή ελιάς και οι ελαιοπαραγωγοί είχαν προβεί στις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες (κατάλληλο κλάδεμα, λιπάνσεις) η παραγωγή εξελίσσεται  μειωμένη κατά 70% έως και 100%, όταν η μείωση του έτους 2020 ανήλθε στο ποσοστό του 85% περίπου. Προς επίρρωση των ανωτέρω σας υποβάλλω συνημμένα με την παρούσα επιστολή στατιστικά στοιχεία της περιοχής των τελευταίων ετών, που έχουν συλλεχθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Υπηρεσίας μας καθώς και τις αντίστοιχες επιστολές . 

Οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση διαπιστώνοντας τη δραματική μείωση παραγωγής του προϊόντος για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η βιοτική και οικονομική τους κατάστασή μετά από δύο καταστροφικά, εξαιτίας της ακαρπίας, έτη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, και είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού η ελαιοπαραγωγή αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην περιοχή μας τον περασμένο Ιούλιου παρουσία και του επόπτη του ΕΛΓΑ για τη Μαγνησία κ. Σπυρόπουλου, είχατε την  ευκαιρία να διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι την επικρατούσα ακαρπία στα ελαιόδεντρα των παραγωγών. 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

ευρισκόμενος τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι του ΕΛΓΑ, έχετε κατορθώσει με τις επανειλημμένες επισκέψεις σας στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Μαγνησία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι παραγωγοί να αισθάνονται τον ΕΛΓΑ δίπλα τους εμπράκτως, ενώ ως Πρόεδρος έχετε πετύχει να γνωρίζετε προσωπικά τα προβλήματα και τις ανάγκες εκάστης περιοχής.

Με την παρούσα επιστολή παρακαλώ όπως ενσκήψετε στο σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκληθεί σε πληθώρα συμπολιτών μας λόγω της παρατεταμένης ακαρπίας και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης των πληττομένων παραγωγών από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο του Οργανισμού σας..»  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος