Επιστολή Δημάρχου Μουζακίου σε Κ. Καραμανλή για έναρξη έργων αποκατάστασης των ζημιών από τον «Ιανό»

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, η οποία κοινοποιήθηκε στον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γιώργο Καραγιάννη και στη Γενική Γραμματέα κ. Μαρία – Έλλη Γεράρδη, απέστειλε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, με αφορμή τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκτέλεση των μεγάλων έργων αποκατάστασης του «Ιανού» στο Δήμο Μουζακίου.


Ο Δήμαρχος ζητάει από τον Υπουργό άμεση ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης όλων των προβλεπόμενων έργων ενόψει του χειμώνα που έρχεται.
Επίσης, αιτείται την οργάνωση προπαρασκευαστικής ευρείας σύσκεψης μεταξύ των εμπλεκομένων, (Υπουργείο, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Εργολάβοι, Δήμος), προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, αλλά και να συζητηθούν τα περιθώρια για παράλληλες η επιπλέον μικροπαρεμβάσεις στην πόλη και σε πληγείσες τοπικές Κοινότητες, οι οποίες κρίνονται απολύτως αναγκαίες.
Ειδικότερα, στην από 22/11/2021 (Αρ. Πρωτ. 11584) Επιστολή του, ο Δήμαρχος Μουζακίου αναφέρει τα παρακάτω:

“Στις 30/01/2021, λίγες ημέρες μετά την καταστροφή του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» στο Νομό Καρδίτσας, επισκέφθηκε την περιοχή μας ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεφαλής κλιμακίου Υπουργών της κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες και να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για τις ζημιές που υπέστη ο τόπος.
Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα ευρεία σύσκεψη πολιτικών εκπροσώπων και τοπικών φορέων, κατά την οποία έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για άμεση εφαρμογή οικονομικών μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, αλλά και για εκτέλεση με fast track διαδικασίες, απολύτως απαραίτητων μεγάλων έργων αποκατάστασης.
Σε ότι αφορά το οικονομικό και θεσμικό σκέλος των κυβερνητικών εξαγγελιών, κοινή είναι η διαπίστωση ότι τα περισσότερα αναγκαία μέτρα ελήφθησαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ, γεγονός που είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο με τα ανακοινωθέντα μεγάλα έργα υποδομής του «πακέτου» των 153 εκατ. ευρώ που ως γνωστόν εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων της Βουλής.

Στην άνω αναφερόμενη σύσκεψη φορέων, κατά την τοποθέτησή σας ενώπιον του Πρωθυπουργού, είχατε δεσμευτεί ότι τον Απρίλιο του 2021 θα ξεκινήσουν τα συγκεκριμένα έργα. Όμως, φτάσαμε στο τέλος του Νοεμβρίου και η πολυπόθητη έναρξή τους δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Με την παρούσα λοιπόν, σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και τον μεγάλο προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών για τι μέλλει γενέσθαι τελικά με αυτά τα έργα, καθώς «οδεύουμε» στο χειμώνα και κάθε εργασία πλέον στην περιοχή και ειδικά στον ορεινό όγκο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που ήδη επικρατούν, θα είναι ουσιαστικά ανέφικτη.

Επειδή, οι κάτοικοι του Δήμου Μουζακίου αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες σε καθημερινή βάση από τις εκτεταμένες ζημιές του «Ιανού» και ζητούν επιτακτικά την άμεση έναρξη των έργων αποκατάστασης, ώστε να λήξει το συντομότερο δυνατό ο καθημερινός «Γολγοθάς» στη διαβίωση και στις μετακινήσεις τους…
Αιτούμαι τα εξής:
1. Να υπάρξει από την πλευρά του Υπουργείου σας άμεση ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης όλων των προγραμματισμένων παρεμβάσεων στο Δήμο μας.
2. Να οργανωθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων (Υπουργείο Υποδομών, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανάδοχος έργου), με τη Διοίκηση του Δήμου Μουζακίου πριν αρχίσουν τα έργα, ώστε να μας αποδοθεί λεπτομερή εικόνα για αυτά και για τον σχεδιασμό εκτέλεσής τους. Έτσι θα αποφύγουμε μετέπειτα αστοχίες που θα οφείλονται σε ενδεχόμενη πλημμελή γνώση η καταγραφή, των υφιστάμενων δημοτικών υποδομών, (δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, αγωγών ομβρίων, υδατορεμάτων, εσωτερικής και εξωτερικής οδοποιίας κ.α.) στο Μουζάκι, σε κοινότητες και οικισμούς, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν κοινωνική αναστάτωση, αλλά και ζημιογόνες καθυστερήσεις στην πορεία των αποκαταστάσεων. Υπογραμμίζω πως μετά από επαφές μου με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τον «Ιανό» και κατόπιν πολλών επιτόπιων επισκέψεων, είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο υφιστάμενο επιχειρησιακό πλάνο των τεχνικών έργων αποκατάστασης, επιπλέον παρεμβάσεις μικρής κλίμακας που δεν προβλέφθηκαν, αλλά είναι απολύτως απαραίτητες για τους δημότες και την εύρυθμη λειτουργία των οικιστικών συγκροτημάτων, ειδικά στα ορεινά του Δήμου μας. Στη σύσκεψη που αιτούμαι μπορούν να συζητηθούν όλα τα υπάρχοντα μελετητικά, επιχειρησιακά και οικονομικά περιθώρια και να καταρτιστεί ένα παράλληλο ολοκληρωμένο σχέδιο αναγκαίων πρόσθετων μικροπαρεμβάσεων που θα συμφωνηθούν, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά και θα διευκολύνει την ομαλή εξέλιξη όλων των ήδη προβλεπόμενων μεγάλων έργων”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος