Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν της Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν (ήχος)

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν της Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, ομότιμης καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει το Τμήμα την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο κτίριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για το πλούσιο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό της έργο και την συνεισφορά της στις ιστορικές και ανθρωπολογικές σπουδές στον ελληνικό χώρο μίλησαν σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου, ο Γιώργος Κουμαρίδης,  ιστορικός αρχειονόμος, η Δάφνη Τραγάκη, κοινωνική ανθρωπολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο ΙΑΚΑ και η Μένη Τσίγκρα  κοινωνική ανθρωπολόγος μέλος της ΟΠΙΒΟ.

Ειδικότερα ο κ. Κουμαρίδης αναφέρθηκε στο σκεπτικό της εκδήλωσης καθώς επίσης και για την εμπειρία του ως μαθητής της κ. Μπούσχοτεν, η Δάφνη Τραγάκη μίλησε για τη συμβολή της στη θεμελίωση του τομέα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ και στο πρόγραμμα σπουδών καθώς και  για την πλούσια ερευνητική της δράση. Τέλος η Μένη Τσίγκρα αναφέρθηκε στη συμβολή της κ. Μπούσχοτεν στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας “από τα κάτω”, μέσα από τις δράσεις της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ).

Η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν σπούδασε ιταλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας και νεότερη ελληνική λογοτεχνία και ιστορία στα Πανεπιστήμια Ουτρέχτης και Ιωαννίνων. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ το 1987. Το 2000 εκλέχθηκε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εργάστηκε στο τμήμα μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 2015. Στο τμήμα δίδαξε για χρόνια μαθήματα ανθρωπολογίας και προφορικής ιστορίας, εισάγοντας το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πολύγλωσση και κοινωνικά και πολιτικά ενεργή από νεαρή ηλικία, η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν ασχολήθηκε ερευνητικά με θέματα προφορικής ιστορίας, κοινωνικής μνήμης, εθνοτισμού και ανθρωπολογίας των μετασοσιαλιστικών κοινωνιών και της μετανάστευσης.  Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Αvάπoδα χρόνια. Συλλογική μvήμη και ιστoρία στo Ζιάκα Γρεβεvώv, 1900-1950», που αποτέλεσε τομή για την ανάπτυξη της προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και για τη μελέτη των κοινωνικών διαστάσεων της πυκνής δεκαετίας του 1940.

Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ). Έχει οργανώσει πλήθος συνεδρίων και εκδηλώσεων, έχει ασχοληθεί με την τοπική ιστορία του Βόλου και της Μαγνησίας και συνεχίζει να διδάσκει προφορική ιστορία σε σεμινάρια και ομάδες.

Το πρόγραμμα της επιστημονικής διημερίδας έχει αναρτηθεί στον κόμβο του ΙΑΚΑ στον εξής σύνδεσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και των εκδόσεων Πλέθρον

Για την παρακολούθηση της διημερίδας απαιτείται η χρήση μάσκας FFP2 /N95 / KN95

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος