Επίσκεψη Γάλλων Εβραίων σπουδαστών στον Αμάραντο

Μεγάλη απήχηση στις εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, είχε η ανέγερση στην Τοπική Κοινότητα Αμαράντου του Μνημείου Αιώνιας Ευγνωμοσύνης και Αναγνώρισης προς τιμήν των κατοίκων του χωριού οι οποίοι την περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1941-44 είχαν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε 82 Εβραίους που κατοικούσαν στην Καρδίτσα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη.

Το μνημείο, το οποίο είναι δωρεά του κ. Βικ. Βενουζίου, ενός εκ των διασωθέντων Εβραίων, καθώς και η τελετή των αποκαλυπτηρίων, ανέδειξαν μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία που έχει συγκινήσει το Εβραϊκό στοιχείο ανά τον κόσμο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με παραίνεση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου, Γάλλοι Εβραίοι που πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες επίσκεψη στη χώρα μας, επισκέφθηκαν χθες την Τοπική Κοινότητα Αμαράντου.

Εκεί τους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αμαράντου κ. Ιωαν. Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και πρ. Δήμαρχος Ιτάμου κ. Β. Τσαντήλας και ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας της Καρδίτσας κ. Μάκης Καπέτας
Η αποστολή αποτελούνταν από σπουδάστριες Εβραϊκής Σχολής της Γαλλίας, τους συνοδούς καθηγητές τους και μια δημοσιογράφο, η οποία μάλιστα είχε παραβρεθεί στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου. Όλοι οι επισκέπτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθούν λεπτομέρειες του χρονικού της διάσωσης των Εβραίων στον Αμάραντο, συνομίλησαν με κάτοικο του χωριού, στο σπίτι του οποίου είχαν φιλοξενηθεί Εβραίοι και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την γενναία όπως τη χαρακτήρισαν στάση του ίδιου και των συγχωριανών του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος