Επιλύθηκε το θέμα των δασωμένων αγρών για εκατοντάδες αγρότες στη Μαγνησία

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για τη διάταξη περί δασωμένων αγρών στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, προέβαλλε το ζήτημα των βελτιώσεων των δασικών χαρτών, της επιτάχυνσης των διαδικασιών των αντιρρήσεων αλλά και της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του χαρακτηρισμού των αγροτικών εκτάσεων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυράς επισήμανε ότι η Κυβέρνηση θα εργαστεί με εντατικούς ρυθμούς και θα προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να επιλυθούν όλα τα δασικά αιτήματα, ιδιοκτησιακά και άλλα, ώστε να ανακουφιστεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Κύριε Μπουκώρο, με ρωτάτε πότε ήταν περισσότερα τα δάση, το 1945 ή σήμερα; Σήμερα βέβαια. Πάνω από τρία εκατομμύρια στρέμματα είναι παραπάνω τα δάση. Το δάσος έχει τη δύναμη να επιστρέφει, να κατακτά, να απλώνεται εκεί στον χώρο που του ανήκει. Τι θα κάνουμε τώρα; Ελάτε να δούμε πόσα είναι αυτά τα δασωμένα χωράφια, κύριε Μπουκώρο, που αμέσως μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών με είχατε καλέσει και είχα έρθει στη Μαγνησία. Είχαμε συζητήσει επί μακρόν και με τον κόσμο εκεί και βεβαίως να που δίνουμε τη λύση. Λοιπόν έχουμε 6.889.985 στρέμματα δασωθέντων αγρών στην Ελλάδα. Αυτό ισοδυναμεί με συνολική έκταση 5,54% της χώρας και στην ουσία ξαναζωντανεύουμε αυτή τη γη.

Η επόμενή μας μεταρρύθμιση, αγαπητέ κύριε Μπουκώρο, όπως πολύ σωστά μας έχετε προτείνει και βεβαίως έχουμε δουλέψει πάρα πολύ πάνω σε αυτό, είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις, τα αντίστροφα, τα Δ/Α. Εντός του Μαΐου θα φέρουμε νομοθετική ρύθμιση και για αυτό. Και εδώ μιλάμε για 2.284.996 στρέμματα. Πολύ σημαντικό και αυτό. Τώρα τι κάνουμε με τους δασωμένους αγρούς; Επιλύουμε το μεγάλο και φλέγον ζήτημα της κυριότητας αυτής της γης από το δημόσιο κυρίως. Το δημόσιο πλέον δεν θα προβάλει δικαιώματα κυριότητας εφόσον αυτά δεν θεμελιώνονται βάσει τίτλων. Τι κάνουμε δηλαδή; Αλλάζουμε τη σχέση του πολίτη με το ελληνικό κράτος. Για τα εκχερσωμένα και τις ΕΠΕΑ και τις παρατάσεις -και καταλήγω με αυτό- κύριε Μπουκώρο, είμαστε στην εξής διαδικασία. Τέλος Απριλίου -αν και εμείς έχουμε ζητήσει ακόμα και νωρίτερα να έχουμε τα στοιχεία- ολοκληρώνεται η επιστημονική μελέτη, η τεκμηρίωση με μετρήσιμα στοιχεία τού πόσο συμμετέχουν τα εκχερσωμένα, δηλαδή οι πρώην δασικές εκτάσεις με μη νόμιμους τίτλους στα χέρια τους, πόσο συμμετέχουν τα εκχερσωμένα στο τοπικό ΑΕΠ, στο εθνικό ΑΕΠ, στις θέσεις εργασίας και στις επιδοτήσεις. Με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν θα πάμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα επικαλεστούμε το άρθρο 24 του Συντάγματος και ιδιαίτερα τη διάταξη που μιλάει για το δημόσιο συμφέρον και θα πούμε πώς τεκμηριώνεται το δημόσιο συμφέρον. Δώστε μας τη δυνατότητα να νομοθετήσουμε και για τα εκχερσωμένα, έτσι ώστε αυτοί που σήμερα τα χρησιμοποιούν να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν έναντι βεβαίως κάποιας αντιπαροχής προς την ελληνική Πολιτεία, ώστε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα δεκαετιών. Τέλος, με αυτή τη ρύθμιση των δασωμένων αγρών που κάνουμε τώρα, το 80% των αντιρρήσεων εξανεμίζεται, φεύγει. Και για την παράταση, ναι, εξετάζουμε να δώσουμε παράταση στον χρόνο υποβολής αντιρρήσεων των πολιτών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος