ΕΟΑΣΚ: Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στον ΕΛΓΑ Λάρισας

Για δεύτερη φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέσα σε 8 μήνες βιώνουν την καταστροφή και την απώλεια εισοδήματος, με ζημιές στο 100% των καλλιεργειών. Αυτό επεσήμανε, σε συνέντευξη τύπου το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν.Καρδίτσας, ενώ ακόμα οι αγρότες βρίσκονται σε αναμονή των ενστάσεων που κατέθεσαν προς τον ΕΛΓΑ τον Ιανουάριο για ζημιές που υπέστησαν από τον “Ιανό”. Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Τζέλλας κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν κλήθηκε η ΕΟΑΣΚ, το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο, στη χθεσινή (22/06/2021) ευρεία σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Καρδίτσας για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα της Κυριακής. “Δεν μας κάλεσαν προφανώς για να μην αναδείξουμε στον κόσμο τα τεράστια ψεύδη τους ότι θα αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ενώ γνωρίζουν όλοι ότι δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του οργανισμού. Ο Περιφερειάρχης είπε να πληρώσουν οι αγρότες τις ασφαλιστικές εισφορές τον Οκτώβριο για να αποζημιωθούν το Νοέμβριο. Κάποιος που έπαθε ζημιά 100% σε όλη του την καλλιέργεια πώς θα πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές;

Η ΕΟΑΣΚ διεκδικεί να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να έχει δημόσιο χαρακτήρα, το κράτος να συμβάλλει με χρήματα έτσι ώστε να καλύπτονται οι ζημιές από τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα. “ Θα είναι έντονα, οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, για την οποία δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ας πάρουν τα χρήματα από αυτούς που έχουν φέρει τη γη και το περιβάλλον σ αυτήν την κατάσταση για να ξεσπάει με αυτόν τον τρόπο“. είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας.

Αιτήματα ακόμη είναι, να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και σωστή αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να δοθούν άμεσα χρήματα, όχι μέσω ΠΣΕΑ, για τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα μηχανήματα που υπέστησαν ζημιές. Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων μέχρι να αποζημιωθούν, να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα τους με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, να υπάρχει επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

Ο κ. Τζέλλας κάλεσε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Παρασκευή στις 10 το πρωί στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Να συμμετέχουν επίσης την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα στο συλλαλητήριο – συναυλία που οργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων όπου τίθεται και ως αίτημα, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση ολοκληρωμένων αντιλημμυρικών έργων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος