Ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό παρήχθη από το πρόγραμμα “Train your brain”

Εκπαιδευτικά εργαλεία για εκπαιδευτικούς Α’θμιας Εκπαίδευσης αλλά και των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου παρήχθησαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Train your brain” στο οποίο συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μαζί με εκπαιδευτικά ιδρύματα από Εσθονία, Ισπανία, Φινλανδία και Ελλάδα.

Το πρόγραμμα ήταν διετές και ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2023, όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο Σπύρος Κούριας, διδάσκων στο Π.Θ. και υπεύθυνος προγραμμάτων εκπαιδευτικής ρομποτικής, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την τελευταία δια ζώσης συνάντηση που έγινε στην Βαλένθια της Ισπανίας.

Ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό παρήχθη από το πρόγραμμα “Train your brain”

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκαν δράσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη των soft skills των μαθητών μέσα από δραστηριότητες κώδικα. Υπάρχει δουλειά πάνω στο ζήτημα. “Χρησιμοποιήσαμε το πλαίσιο του προγραμματισμού και συγγραφής κώδικα ώστε να ενισχύσουμε τους μαθησιακούς σχεδιασμούς, κυρίως τις οριζόντιες ιδιότητες των παιδιών, των πολιτών που έρχονται. Επί της ουσίας πρόκειται για μια σειρά καθοδηγητικών εργαλείων κυρίως με τη μορφή video που μπορούν εκπαιδευτικοί να σχεδιάσουν δραστηριότητες με τη χρήση της γλώσσας scratch, μία γλώσσα προγραμματισμού με την οποία δουλεύουν πολύ τα παιδιά τα τελευταία χρόνια. Αυτή είναι η γενική ιδέα και ό,τι έχει παραχθεί μέχρι σήμερα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του έργου http://trainyourbrain.uth.gr Έχει παραχθεί κάτι ουσιώδες και για εκπαιδευτική χρήση για τα επόμενα χρόνια”.

Επιπλέον ο κ. Κούριας τόνισε ότι αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στη δημιουργία κυρίως ψηφιακών πόρων, ώστε κανείς να μην χρειάζεται “να βάλει το χέρι στην τσέπη”. Είναι δε όλα διαθέσιμα online για αρκετά χρόνια.

Πιστεύω ότι, ό,τι παράγεται σε εκπαιδευτικό πλαίσιο δεν θα πρέπει να απαιτεί δαπάνες γιατί είναι ουτοπικό να ζητάμε από σχολεία να κάνουν τέτοιου είδους δαπάνες. Το μόνο όριο στην περίπτωση της εκπαίδευσης είναι η φαντασία”, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος