Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, εκπαιδευτικό εργαλείο για τις πλημμύρες (ήχος)

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με θέμα “Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες” εστάλη πριν λίγες ημέρες στα σχολεία για να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για την εκπόνηση προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Για το ηλεκτρονικό βιβλία εργάστηκε μία μεγάλη ομάδα ατόμων από 60 περίπου άτομα μέλη  των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΠΕΑ και συμπαραστάτες και αρωγούς εξέχοντα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, καθώς και μέλη φορέων της Εκπαίδευσης, όπως το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Πολιτιστικών Θεμάτων, Εργαστηριακών Κέντρων, ΠΛΗΝΕΤ και εκπαιδευτικούς σχολείων. Στην προσπάθεια συνέβαλαν σημαντικά και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, τα Δασαρχεία της περιοχής κ.λπ.

Ο δήμος Μουζακίου είναι αυτός που χρηματοδότηση και στήριξε το έργο. Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, Αντώνης Ντάνης, αφορμή αποτέλεσε ο κυκλώνας “Ϊανός” και οι καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα προκαλώντας θανάτους και αναρίθμητες ζημιές, κυρίως στη Θεσσαλία και την περιοχή της Καρδίτσας. “Στο Μουζάκι είχαμε την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας από την πλημμύρα του ποταμού Πάμισου και τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας. Παίρνοντας το γεγονός αυτό ως αφορμή, πιστεύοντας στην αξία της εκπαίδευσης και διαπιστώνοντας κενά στην εκπαίδευση για τις πλημμύρες, θελήσαμε να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικό υλικό. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια ζητώντας αρχικά βοήθεια από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΕΠΕΑ) της χώρας που ανταποκρίθηκαν θερμά”.

Εξήγησε ότι είναι σημαντικό το έργο της έκδοσης του βιβλίου διότι:

  • Η κλιματική κρίση της εποχής μας αυξάνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων και τις πλημμύρες.
  • Το βιβλίο καλύπτει κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση των μαθητών για τις πλημμύρες, ως ένα κομμάτι των φυσικών καταστροφών.
  • Στη συγγραφή του βιβλίου συμμετείχαν πάνω από 60 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.
  • Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του βιβλίου παρουσιάστηκαν σε περισσότερες από 10 διαδικτυακές ημερίδες και δέχτηκαν ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς που τις παρακολούθησαν.
  • Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ειδικοί πρόσφεραν πολύτιμες συμβουλές και την κριτική τους, για το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
  • Το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια και ο Δήμος Μουζακίου έχουν αγκαλιάσει το έργο και έχουν επιχορηγήσει την έκδοση του βιβλίου.

Το 1ο και το 2ο μέρος του Βιβλίου μπορείτε να το “κατεβάσετε” από τον σχετικό ιστότοπο που δημιουργήθηκε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://deukalion.sch.gr/wp/e-book/

Το στήσιμο του βιβλίου

Η οργάνωση αυτής της πολυπληθούς ομάδας έγινε με χωρισμό σε ομάδες, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στις επικοινωνίες, αλλά κυρίως μέσα από συλλογικές αποφάσεις που λήφθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες. Υπήρξε ένας αρχικός σχεδιασμός για τις θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού υλικού, βασισμένος στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο σχεδιασμός αυτός εμπλουτίστηκε μέσα από διάλογο, όμως πολλές φορές ανατράπηκε και αναπροσαρμόστηκε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Βασικά απαιτούμενα για κάθε εργασία που συμπεριλήφθηκε τελικά στο έργο ήταν η παρουσίασή της σε διαδικτυακές ημερίδες που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, η βελτίωσή της από την προφορική και γραπτή ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων στις ημερίδες αυτές, καθώς και η βελτίωσή της από τις παρατηρήσεις των πανεπιστημιακών και ειδικών που συμμετείχαν στο έργο.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του Α. Ντάνη στην ΕΡΤ Βόλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος