Εκδήλωση με θέμα: «Πήλιο 1821. Μικρές Επαναστατικές Ιστορίες»

Η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο, «Πήλιο 1821. Μικρές Επαναστατικές Ιστορίες», την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, ώρα 20.00, στη Ζαγορά στον κήπο του Αρχοντικού Κωνσταντινίδη.

Στη εκδήλωση θα μιλήσουν η Μαγδαληνή Θωμά, δρ Φιλολογίας, με θέμα: «Μνήμης βιώματα: αθέατες όψεις της εποχής του ’21 στο Πήλιο», η Μαρία Σπανού, ΜΑ Νεότερης Ιστορίας, ιστορική ερευνήτρια, με θέμα: «Λίγο πριν την προσάρτηση της Θεσσαλίας: στιγμιότυπα από την επαναστατική έκρηξη του 1878 στο Πήλιο», και η Βάσσα Παρασκευά, δρ Θεολογίας, με θέμα: «Πτυχές της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς της Εκκλησίας στο Πήλιο τον 18ο και 19ο αιώνα».

Λίγα λόγια για τις ομιλήτριες

Η Δρ. Μαγδαληνή Θωμά σπούδασε Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ’ όπου απέκτησε και τον διδακτορικό της τίτλο με ειδίκευση στην αφηγηματολογία.

Ως φιλόλογος έχει διδάξει Νεοελληνική Γλώσσα στα Τμήματα Μητρικής Γλώσσας της ελληνικής ομογένειας στο Μπορντώ και στη Λίλλη. Δίδαξε, επίσης, τη Νεοελληνική Γλώσσα στο LiceoClassico “Marco Foscarini”της Βενετίας, στο Κλασικό Λύκειο της Βιτσέντζα και στο Κλασικό Λύκειο του Καστελφράνκο. Ακόμα παρέδωσε μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Κέντρο Γλωσσών και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Tartu. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός και ζει στο Νότιο Πήλιο.

Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα: Ο πόνος είναι μοναχικό ζώο, (Γαβριηλίδης 2014), Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία; (Βακχικόν 2015), Μες στη νύχτα του κόσμου (Βακχικόν 2018). Έχει καταπιαστεί με τη μετάφραση της εσθονικής λογοτεχνίας από το πρωτότυπο και έχει εκδόσει τα βιβλία: Ανθολογία εσθονικής ποίησης «…απ’ τον αμίλητο καιρό»(Βακχικόν 2018), Anton Hansen Tammsaare,Ο θάνατος του παππού και άλλες εσθονικές ιστορίες (Οροπέδιο 2019), Jüri Talvet,Ακόμα και η βροχή έχει ψυχή(Οροπέδιο 2021). Διηγήματα και λογοτεχνικές κριτικές της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Παρέμβαση», «Οροπέδιο», «Το κοράλλι» και στα ηλεκτρονικά, «Vakxikon», «Fractal», «Φρέαρ», «Culture Book» και «Εξιτήριον». Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Θεσσαλία». Το διήγημά της «Τα όρια του Κόσμου» συμπεριλαμβάνεται στον συλλογικό τόμο Στα όρια (Παράξενες Μέρες 2015), ύστερα από διάκρισή του στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος Eyelands – Παράξενες Μέρες.

Η Μαρία Σπανού σπούδασε Μουσειοπαιδαγωγός με τιμητική υποτροφία του ΙΚΥ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Νεότερη Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπηρέτησε στο Δήμο Βόλου επί 34  χρόνια, στο Τμήμα Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων και ως προϊσταμένη του ιδίου τμήματος στο διάστημα 1994-2014. Στην υπηρεσιακή της διαδρομή οργάνωσε εκατοντάδες δράσεων και επιστημονικών γεγονότων πολιτιστικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Εκτός από  ομιλίες της,  πολλά άρθρα και ερευνητικές εργασίες της δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο, περιοδικά, καταλόγους εκθέσεων και πρακτικά συνεδρίων (ανάτυπα). Επίσης, έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εντύπων και έχει εκδόσει (επιμέλεια-έρευνα) πέντε αφιερωματικές μονογραφίες σε DVD. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία ιστορικού ενδιαφέροντος, τα εξής:

  • Η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου και η μουσική κίνηση της πόλης, Δήμος Βόλου, 2003.
  • Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, στιγμές και πρόσωπα, Λ.Ε.Β., Βόλος 2012.
  • Βήματα στο Χρόνο, Μακρινίτσα, Δημήτρης και Λύδια Τσιμπούκη, εκδ. ΗΡΑ, Βόλος 2017.
  • Ιστορικά ημιτόνια: Η Θεσσαλική Επανάσταση του  1878 με το βλέμμα των προξένων (τυπωθήτω, εκδόσεις Μεταίχμιο).

Από το 2012 έως σήμερα είναι πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ.  της ΕΘΕΜ καιτης  Εταιρείας  Θεσσαλικών Ερευνών Βόλου. Επίσης, ιδρυτικό μέλος στο ICOM, ΣΙΜΕΑ, ΔΙΑΖΩΜΑ, του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) και της νεοσύστατης Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου. Είναι επίτιμο μέλος του Κοινού των Μαγνήτων.

Η Δρ. Βάσσα Παρασκευά είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιστορική Θεολογία και Διδάκτωρ Χριστιανικής Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός, και τα τελευταία  14  χρόνια ως Διευθύντρια, σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Μαγνησίας. Ερευνήτρια-συγγραφέας και μέλος συγγραφικών ομάδων έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε θέματα χριστιανικής αρχαιολογίας και τοπικής ιστορίας. Επίσης, αρθρογραφεί τακτικά στον τοπικό τύπο και σε περιοδικές εκδόσεις με θέματα που αφορούν στη λαϊκή ζωγραφική και την τοπική καλλιτεχνική παράδοση. Έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν στη Χριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη, καθώς και στη διδακτική του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Υπήρξε για αρκετά έτη μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, όπως και ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ». Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εστίας Μικρασιατών «ΙΩΝΕΣ» και Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ του Συλλόγου «Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος