Εκδήλωση για την καύση απορριμμάτων στις 21 Απριλίου

Την Τετάρτη 21 Απριλίου, ώρα 21:00 η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών θα φιλοξενήσει σε διαδικτυακή εκδήλωση τον Σλοβένο, Uroš Macerl, έναν αγρότη-ακτιβιστή από τη Σλοβενία, που κατάφερε να σταματήσει την τσιμεντοβιομηχανία της Lafarge να καίει σκουπίδια στον τόπο του.

Ιδρυτής της περιβαλλοντικής ομάδας Eko Krog (Πράσινος Κύκλος) κατάφερε με το πείσμα και την επιμονή του να  κινητοποιήσει τους συμπολίτες και συναγωνιστές του και να διεκδικήσει νομικά την ακύρωση της καύσης σκουπιδιών από την πολυεθνική. Του απονεμήθηκε το περιβαλλοντικό βραβείο στο Σαν Φραντσίσκο το 2017.

Μαζί του θα είναι η ακτιβίστρια Erika Oblak, που χρόνια αγωνίζεται για περιβαλλοντικά ζητήματα στη Σλοβενία και στη Λατινική Αμερική. Θα μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία τους, που έχει πολλά κοινά με τον Βόλο και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν από την καύση σκουπιδιών.

Οι πολίτες του Βόλου κι ευρύτερα της Ελλάδας θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με το πώς πέτυχαν τον στόχο τους και σταμάτησαν την καύση σκουπιδιών  από την Lafarge και την λειτουργία της δίπλα στα σπίτια τους. Θα έχουν την δυνατότητα να τους απευθύνουν τις ερωτήσεις τους.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο zoom. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε πατώντας τον σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/88166936852

Λίγα λόγια για το ζήτημα:

Επικίνδυνες εκπομπές αέριων ρύπων επηρέασαν τους ντόπιους αγρότες, τα δάση, την άγρια ζωή και τους ανθρώπους. Τα ποσοστά καρκίνου στην περιοχή ξεπέρασαν την υπόλοιπη χώρα. Τα παιδιά που ζούσαν εκεί είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισάγει οικονομικά κίνητρα σε βιομηχανίες που αντικαθιστούν τον άνθρακα με τις λεγόμενες καθαρές πράσινες πηγές όπως ιατρικά απόβλητα, παλιά ελαστικά και άλλα βιομηχανικά κατάλοιπα. Σε ένα διεστραμμένο σχέδιο που ανταλλάσσει μια κακή λύση του πετ κοκ με μία χειρότερη, οι τσιμεντοβιομήχανοι άρχισαν να μετατρέπουν τις παλιές βιομηχανικές μονάδες για να τις τροφοδοτήσουν με αυτά τα “εναλλακτικά” καύσιμα.

Μεταξύ αυτών των εταιρειών ήταν η Lafarge Cement, η οποία το 2003, ανέλαβε ένα εργοστάσιο τσιμέντου 130 ετών στο Trbovlje και άρχισε να καίει πετ κοκ, ένα υποπροϊόν διύλισης πετρελαίου, εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο. Η παραγωγή τσιμέντου είναι μια πολύ ρυπογόνος διαδικασία. Μόνο αυτή η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Η Lafarge είχε ισχυρή υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εταιρεία υποσχέθηκε θέσεις εργασίας και επιβεβαίωνε για την ασφάλεια της καύσης. Οι ισχυρισμοί της σύντομα αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό από πολίτες που  υπόφεραν από την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Μεταξύ αυτών ήταν μέλη του Eko Krog, μιας τοπικής περιβαλλοντικής ομάδας που οργανώθηκε από εθελοντές.

Με εμπνευστή τον Uros Macerl κατάφεραν να νικήσουν μια πολυεθνική και να ξαναφέρουν τη ζωή πίσω στην περιοχή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος