Εκδηλώσεις που στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Συνάντηση παιδικών και εφηβικών χορευτικών ομάδων με τίτλο «Μ’ένα τσαμπί σταφύλι…όλοι φίλοι», Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Σκιάθου, Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο, μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Από τον Πεντάλοφο Κοζάνης στη Ζαγορά Πηλίου» και προπονητικό Camp αθλητικής βελτίωσης παιχτών μπάσκετ, είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ηπειρωτική και Νησιωτική Μαγνησία από τις 22 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2023, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» στις 22 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση παιδικών και εφηβικών χορευτικών ομάδων με δρώμενα, εύθυμες ιστορίες σχετικές με το κρασί, τον τρύγο, το πάτημα των σταφυλιών σε συνδυασμό και χορούς και τραγούδια.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η επικοινωνία και η επαφή των παιδιών και των εφήβων μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια, η αναφορά σε ήθη και έθιμα σχετικά με το σταφύλι και το κρασί, δύο παραδοσιακά προϊόντα της πατρίδας μας.

Στην εκδήλωση η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι».

Το διάστημα 22-24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί για 9η χρονιά, τριήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σκιάθο. Στο Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα σε ένα αντάμωμα τοπικών πολιτισμών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την επαφή με Συλλόγους από όλη την Ελλάδα για την ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού για την ποιοτική ψυχαγωγία τους.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων με το Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου και το Δήμο Σκιάθου.

Η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο 2023» προγραμματίζεται για 7η χρονιά με πρωτοβουλία του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», τη συμπαράσταση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, του Δήμου Βόλου αλλά και πλήθους πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην επιτυχία της.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και στη διοργάνωση του 2023, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στις συνειδήσεις των πολιτών, επιλέγεται ως τιμώμενη μια Μεσογειακή περιοχή με ειδικές αναφορές στον πολιτισμό της, τη μουσική, την εικαστική έκφραση, τους χορούς κά. Στη φετινή διοργάνωση τιμώμενη περιοχή θα είναι «Η Ίμβρος και η Τένεδος,  της μνήμης και της λήθης». Η Ναυτική Εβδομάδα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο αλλά και σε άλλους χώρους, το διάστημα 23-30 Ιουνίου 2023 παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη  κκ Βαρθολομαίου και θα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις όπως ενδεικτικά αναφέρονται μουσικές συναυλίες, παρουσίαση χορωδιακών σχημάτων, μουσικοθεατρικά δρώμενα κλπ δράσεις.

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος» καιμ σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 24 Ιουνίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Από τον Πεντάλοφο Κοζάνης στη Ζαγορά Πηλίου». Η εκδήλωση έχει ως κεντρικό θέμα τη μετακίνηση των μαστόρων από τον Πεντάλοφο  Κοζάνης και τη δραστηριοποίησή τους στη Ζαγορά, την κοινωνική ζωή τους και την ξεχωριστή τους διάλεκτο τα «Κουδαραίικα».

Η μουσικοχορευτική παράσταση θα περιλαμβάνει δρώμενα, μουσική, χορό και από τις δύο περιοχές της πατρίδας μας με τη συμμετοχή χορευτών των Πολιτιστικών Συλλόγων Ζαγοράς και Πενταλόφου Κοζάνης.

Οι μάστορες της Κοζάνης έχτισαν κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας αλλά και των Βαλκανίων υποτάσσοντας πέτρα και ξύλο σε μια αρμονία αξιοθαύμαστη. Τα σπουδαιότερα έργα τους τα έχτισαν μακριά από τον Πεντάλοφο και έγιναν ξακουστοί για τα γεφύρια, τις εκκλησίες και τα σχολειά που έχτιζαν. Στη Μαγνησία οι Ζουπανιώτες μάστορες (Ζουπάνι έλεγαν παλαιά τον Πεντάλοφο Κοζάνης) δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στα Πηλιορείτικα χωριά (Ζαγορά, Άγιος Βλάσιος, Λαύκος κλπ) αλλά και σε πεδινές περιοχές όπως ο Αλμυρός. Στο Πήλιο δημιούργησαν από τα πιο σημαντικά έργα τους πρωτομάστορες όπως ο Δήμος Ζηπανιώτης, ο Θεόδωρος Ζουπανιώτης, ο Μίλιος Ζουπανιοπολίτης, το καμάρι της λαΪκής λιθογλυπτικής, κά.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι μεταξύ άλλων η προβολή της τέχνης του Πενταλοφίτη μάστορα, η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο χωριών και η προαγωγή των πολιτιστικών και πνευματικών ενδιαφερόντων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας, ντόπιους αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής και θα είναι με ελεύθερη είσοδο.

Από τις 26 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο, προπονητικό camp αθλητικής βελτίωσης παιχτών μπάσκετ, με τον Αντιπροέδρο Eurolink κα;ι διεθνούς φήμης Γιάννη Σφαιρόπουλο, με συνδιοργανωτές τον Δημοτικό Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόκειται για διεξαγωγή προπονητικού camp αθλητικής βελτίωσης με τη συμμετοχή επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών και που απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση του αθλητικού πνεύματος αλλά και η ατομική βελτίωση των αθλητών μέσα από την ψυχαγωγία και η γνωριμία με επαγγελματίες αθλητές οι οποίοι θα μεταφέρουν το μήνυμα της υγιούς και ασφαλούς διασκέδασης αλλά και της δημιουργίας κινήτρων ειδικότερα στη νεολαία για την ενασχόληση με τον αθλητισμό. Η εκδήλωση απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας και θα έχει ελεύθερη είσοδο.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στηρίζει και ενισχύει τη δράση τοπικών φορέων και συλλόγων, είτε αφορά σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είτε αφορά σε συνέδρια και ημερίδες. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις που αποσκοπούν είτε στη ψυχαγωγία, είτε στην ενημέρωση του κοινού και που μπορούν με ελεύθερη είσοδο να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος