Εισαγγελική παρέμβαση για την κοπή των κυπαρισσιών έξω από το Κοιμητήριο των Ταξιαρχών

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η κοπή δύο αιωνόβιων κυπαρισσιών στην είσοδο του Κοιμητηρίου των Ταξιαρχών από το δήμο Βόλου, στο πλαίσιο έναρξης των εργασιών κατασκευής κυκλικού κόμβου. Ο εισαγγελέας ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής που θα εξετάσει τυχόν παράβαση καθήκοντος και την παράβαση του Νόμου περί αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται ότι σε σχετική απόφαση του κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων και της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων του Νομού Μαγνησίας δεν προβλέπονταν η συγκεκριμένη κοπή δένδρων. Στο μεταξύ μήνυση κατά του δήμου θα καταθέσουν σήμερα η κ. Φαίη Τζανετουλάκου και ο κ. Στέλιος Λημνιός.

Το παλιό κοιμητήριο των “Ταξιαρχών” αποτελεί ανοιχτό μουσείο γλυπτικής, όπως διαμορφώθηκε από το τέλος του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, ενώ με Υπουργική Απόφαση έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μαζί με αυτό και ο περιβάλλων χώρος, η κύρια είσοδος, τα δένδρα, ο περίβολος, κάθε φυσικό ή δομημένο στοιχείο που το συνοδεύει. Από τον Μάρτιο του 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, δεν ενέκρινε το σκέλος της μελέτης του Δήμου Βόλου που συνέταξε ο κ. Ηλιού που αφορούσε στην κατασκευή του ενός από τους δύο κυκλικούς κόμβους και συγκεκριμένα τον ανατολικό κόμβο, μπροστά στην πύλη του κοιμητηρίου.
Ένας από τους λόγους που αναφέρονται στην απόφαση, είναι ότι για την υλοποίηση του κόμβου πρέπει να κοπούν τα δένδρα (κυπαρίσσια) που βρίσκονται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, τα οποία υπάρχουν από την ίδρυση του Μνημείου (130 χρόνια) και έως σήμερα σηματοδοτούν την είσοδό του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος