Εγκαίνια έκθεσης “Ταξίδι στους Αγίους Τόπους…” στη Σκιάθο

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, μετά από πρόταση του Συλλόγου προς το Μουσείο και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Οκτωβρίου 2017 (καθημερινά 9:30-20:00), με στόχο να υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με τις Σχολικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από έντυπα και εικονογραφημένα προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα, τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, οι οποίοι απευθύνονται στους Ορθόδοξους χριστιανούς και παρέχουν πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού. Πρόκειται για μοναδικό ταξίδι αναζήτησης και πίστης σε τόπους ιερούς, με ξεχωριστό νόημα για αυτόν που το πραγματοποιεί, που όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος, είναι ένα ταξίδι που φαίνεται πως είχαν κάνει και αρκετοί Σκιαθίτες, αυτό τεκμηριώνεται μέσα από το Πατριαρχικό Γράμμα του Ιεροσολύμων Αβραμίου, προς τους Σκιαθίτες τον Δεκέμβριο του 1776, στο οποίο αναφέρει εκτός των άλλων “ὑπερβαλλόντως/ἐχάρημεν, ἴδομεν ὡσαύτως κ(αὶ) τὰ ἐν αὐτῷ ἡμῖν ὑϊκῶς γραφόμενα, ὅτι δεικνύετε τὴν ὀφειλο/μένην ἀγάπην κ(αὶ) εὐλάβειαν πρὸς τὸν Πανάγιον κ(αὶ) Ζωοδόχον Τάφον τοῦ Κ(υρί)ου ἡμῶν, ὡς τέκνα γνήσια πνευ/ματικὰ” και συνεχίζει αναφερόμενος στον Δημήτριο Οικονόμου, ο οποίος είχε λάβει το οφίκιο του Οικονόμου και ήταν ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στη Σκιάθου, “νὰ ἐπιστατῇς ἀόκνως εἰς κάθε ἀφιέρωμα κ(αὶ) ἔλεος τοῦ Ἀγίου Τάφου”.

Ο Δημήτριος Οικονόμου ήταν, γιος του εφημέριου του Κάστρου παπα-Επιφανίου, και πατέρας του ηγουμένου της Μονής του Ευαγγελισμού της Σκιάθου, Ἀλυπίου Ιερομονάχου, και του Διδασκάλου του Γένους Επιφανίου Δημητριάδη. Στο ίδιο γράμμα γίνεται αναφορά και στην εντιμότητα του Χατζη-Σταμάτη, ο οποίος είχε μεριμνήσει για την αποστολή της οικονομικής βοήθειας των Σκιαθιτών.


Την ξενάγηση στην έκθεση έκανε ο επιμελητής της, και αρχαιολόγος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αντώνης Μπεκιάρης, ο οποίος ‘οδήγησε’ τους παρευρισκόμενους, μέσα από έντυπα και εικονογραφημένα προσκυνητάρια, στην πορεία του ταξιδιού του προσκυνητή στους Αγίους Τόπους, εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, αλλά και τον βασικότερο σταθμό του μακρινού ταξιδιού. Η έκθεση, διαμορφώνει τον χάρτη των ιερών προσκυνημάτων, την ιερά γεωγραφία της Αγίας Γης. Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα και το κατεξοχήν λατρευτικό μνημείο του χριστιανισμού: το σύνθετο και πολύπλοκο κτιριακό συγκρότημα του ναού της Αναστάσεως, με το πλήθος των επιμέρους προσκυνημάτων εντός αυτού. Τα ζωγραφικά προσκυνητάρια είναι ενθυμήματα που μεταφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο προσκυνητής. Η εικονογράφησή τους συνδέεται άμεσα με το κείμενο των έντυπων προσκυνηταρίων, μεταφέρονται εύκολα σε μορφή ρολού και αποτελούν χειροπιαστή μαρτυρία του προσκυνηματικού ταξιδιού.

Στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, λειτουργεί και η έκθεση φωτογραφίας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο», στο Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου της Πόλης του Βόλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’. Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς τα δύο Μουσεία, για το διάστημα 12 Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ