Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση

Τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της άνοιξε και επισήμως σήμερα η Ιχθυόσκαλα του Βόλου, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν σήμερα 1 Νοεμβρίου 2021, από τον Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλου, των βουλευτών Μαγνησίας της ΝΔ Θανάση Λιάπη, Χρήστο Μπουκώρο και Κων/νο Μαραβέγια, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνης, της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Βίκυς Μήτρου, Σωκράτη Αναγνώστου, του διευθύνοντα συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γρηγόρη Δημητριάδη, του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, καθώς και αρκετών ακόμη πολιτών.

Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση
Το συγκεκριμένο έργο ήταν ένα έργο ζωής για τους επαγγελματίες αλιείς της Μαγνησίας όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, ενώ εκτός των αναγκών της Μαγνησίας, ουσιαστικά η νέα ιχθυόσκαλα, η οποία μπορεί να άργησε να ολοκληρωθεί, εξυπηρετεί την κεντρική Ελλάδα αλλά και μέρος της Μακεδονίας.
Ήδη οι πρώτοι 10 ιχθυέμποροι έχουν εγκατασταθεί, έχοντας πλέον έναν σύγχρονο χώρο όπου διεξάγεται η δημοπρασία των ψαριών (η διαδικασία θυμίζει μεγάλες αγορές ψαριών του εξωτερικού) και εξυπηρετεί ολόκληρη την κεντρική Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις 11 αγορές που λειτουργούν υπό τον έλεγχο και την ευθύνη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αλιείας (ΟΚΑΑ).
Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση
Ο αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, στην ομιλία του τόνισε ότι “είναι πλέον γεγονός η 11η ιχθυόσκαλα στην Ελλάδα, ένα έργο που είχε καθυστερήσει. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, θέλαμε να επιταχύνουμε τα έργα που είχαν κολλήσει. Και το κάναμε ξεκινώντας από το Ελληνικό και εν συνεχεία σε μία σειρά έργων. Δημιουργούμε ένα έργο φιλικό στην επχειρηματικότητα και το περιβάλλον. Η 11η ιχθυόσκαλα  θα λειτουργήσει δίνοντας μια αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για τους αλιείς. Η Πολιτεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη στήριξη της αλιείας αλλά αυτό που καίει είναι να δώσει στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, φθηνότερα προϊόντα και ποιοτικά. 
Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση
“Ο νέος αναπτυξιακός νόμος εντάσσει τη Μαγνησία με ποσοστό ενίσχυσης 70%”
Στη συνέχεια ο κ. Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο και στις δυνατότητες που φέρνει για την περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα υπογράμμισε ότι:
“Η αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης και φέρνει νόμους. Ένας από αυτούς είναι ο αναπτυξιακός νόμος που τίθεται σε διαβούλευση σήμερα το απόγευμα. Ένας νόμος που δίνει ιδιαίτερη στήριξη στην Περιφερειακή Ενότητα της Μαγνησίας και ευρύτερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνοντας ποσοστά ενίσχυσης που φθάνουν και στο 70% για επενδύσεις στην περιοχή. Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που έχουμε αύξηση της ενίσχυση των επενδύσεων στην περιφέρεια διότι εδώ χτυπά η καρδιά της επιχειρηματικότητας και θέλουμε να δημιουργήσουμε  περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις, γιατί θέλουμε οι νέες και οι νέοι να βρουν δουλειά και να μείνουν στην περιοχή τους. Ταυτόχρονα με την κίνηση που υπάρχει για επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και από τους συμπολίτες μας παρατηρούμε ότι από την 1/1/22 που θα ισχύσουν οι νόμοι και το ιδιαίτερο ποσοστό στήριξης, θα δούμε μεγάλο ενδιαφέρον και στρατηγικές επενδύσεις στην Μαγνησία. Εύχομαι καλή επιτυχία στην ιχθυόσκαλα, ένα έργο αναπτυξιακό, που δίνει μια διαφορετική εικόνα, μιας Ελλάδας που πάει μπροστά που στηρίζει τους επιχειρηματίες και τους συμπολίτες μας,  δίνοντας, όπως το κάναμε και κατά την κρίση, τη δυνατότητα στον καταναλωτή, να ψωνίσει φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα”.
Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση
Ανατιμήσεις προϊόντων 

Ερωτηθείς ο κ. Παπαθανάσης για τις ανατιμήσεις προϊόντων τόνισε ότι οι  ανατιμήσεις συνδέονται με το τέλος κατά κάποιο τρόπο της πανδημίας και της επαναφοράς στην κανονικότητα. Η  κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια λόγω σωστής δημοσιονομικής πολιτικής και με αυτόν τον τρόπο έπεσαν 42 δις στην πραγματική οικονομία στηρίζοντας θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Περί τα 500 εκ. ήλθαν να στηρίξουν το ενεργειακό  πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Από την άλλη διευρύνουμε  και μεγεθύνουμε το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνουμε την γραφειοκρατία, παλεύουμε την αισχροκέρδεια, διευρύνουμε τους ελέγχους, παρακολουθούμε την αγορά και σίγουρα όπως έδειξε η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών για να βγούμε στην κανονικότητα, καθώς η προσφορά θα καλύψει τη ζήτηση. Όλα γίνονται σε ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα και το μέρισμα της ανάπτυξης ήδη έδωσε τη δυνατότητα στην πολιτεία να δώσει αυτά τα 500 εκ. . Θα δούμε το τρίτο τρίμηνο πως θα διαμορφωθεί και ανάλογα θα λάβουμε αποφάσεις”.

Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση

Ο διευθύνων σύμβουλους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Απόστολος Αποστολάκος μεταξύ άλλων στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μακρά πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο ξεκίνησε το 2007 και τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 2021. Συγκεκριμένα  είπε ότι:” είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί σχεδιάστηκε το 2007, δημοπρατήθηκε το 2009, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2010, παραδόθηκε το 2014 και από τότε δεν λειτουργούσε. Πλέον έχουμε ένα υπερσύγχρονο κέντρο εμπορίου στον πρωτογενή τομέα που θα βοηθήσει και τους αλιείς και τους ιχθυεμπόρους. Λειτουργεί  από 29 Σεπτεμβρίου και σε αυτό το διάστημα ξεπεράσαμε τις όποιες δυσκολίες προέκυψαν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας.  Έχουν  μισθωθεί 14 γραφεία και σε συνεργασία με τον ΟΛΒ θα χαρτογραφηθεί ο δίαυλος του λιμανιού και θα μπουν σημάνσεις και όλοι θα έχουν ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο. Υπάρχουν 20 γραφεία χονδρεμπόρων και μπορούν και οι  αλιείς να  πουλάν τα ψάρια τους έστω και για μια μέρα. Τους παρέχουμε και το know how  και έναν χώρο φυλασσόμενο και ελεγχόμενο”.

Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση
Ο διευθυντής του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αλιείας (ΟΚΑΑ) στον Βόλο Μάνος Νικολάου, στην ομιλία του υποστήριξε ότι:  οι επαγγελματίες αλιείς έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία τους, η πύλη έχει επανδρωθεί με προσωπικό και στις υποδομές έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις που εκκρεμούσαν.  Η ιχθυόσκαλα λειτουργεί καθημερινές και Σάββατα από τις 03:00 έως τις 09:00. Οι ιχθυέμποροι από τη Μαγνησία έχουν ενοικιάσει 14 από τα συνολικά 20 γραφεία της υποδομής. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως από επαγγελματίες του Βόλου αλλά και από επαγγελματίες από άλλες περιοχές.  Στο κτίριο έχουν κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο, αποθήκες παραγωγών. Η διοίκηση σκέφτεται να τρέξει το επόμενο διάστημα τους διαγωνισμούς για το κυλικείο και την αποθήκη, χωρίς προς στιγμήν να υπάρχουν προσδιορισμένες ημερομηνίες”. 

Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. ΠαπαθανάσηΟ διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γρηγόρης Δημητριάδης, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του είπε ότι « η  απόκτηση μιας σύγχρονης Ιχθυόσκαλας ήταν μια εκκρεμότητα ετών για την ιστορική πόλη του Βόλου. Παράλληλα, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων όσοι εμπλέκονται με το ιχθυεμπόριο μέσω του λιμανιού της πόλης. Για το Υπερταμείο, που πιστεύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, εγκαταστάσεις όπως αυτές της Ιχθυόσκαλας Βόλου αποτελούν πρότυπο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις».

Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. ΠαπαθανάσηΟ Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας  Αγοραστός στον χαιρετισμό του τόνισε ότι:  «ήταν επτά χρόνια, τα οποία περνούσαν. Μετά ήρθε μια καινούργια διοίκηση είδε το θέμα με μεγαλύτερο σεβασμό και ενδιαφέρον, ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις που είχε, πλήρωσε επιπλέον 600.000 ευρώ  για τις απαραίτητες εργασίες και το έργο έγινε και πλέον καθιστά το Βόλο εμπορευματικό κέντρο”.

Ο κ. Αγοραστός άσκησε κριτική για την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου τονίζοντας ότι «το κράτος είναι αργό, το Υπουργείο είναι αργό. Έπρεπε να λειτουργήσει από το 2014. Η εποχή είναι γρήγορη, πρέπει να πάμε γρηγορότερα, πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να δώσουμε θέσεις εργασίας. Έχουμε καθυστερήσει και δεν θα έχουμε εργαζόμενους σε λίγο καιρό. Ήδη υπάρχουν προβλήματα. Οι νέοι άνθρωποι έχουν φύγει. Πρέπει να το δει το κράτος αυτό και να φροντίσει και να τους κρατήσει και να τους αμείψει αναλόγως».

Να σημειωθεί ότι χαιρετισμούς απηύθυναν και η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, καθώς για τον ιδιαίτερα αναπτυξιακό ρόλο του έργου μίλησε και ο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος.

Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. ΠαπαθανάσηΕγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου από τον Ν. Παπαθανάση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος